Naturalne sposoby walki z cholesterolem
czyli walka bez pomocy leków
l Odpowiednie odżywianie. Najbardziej wskazana dieta śródziemnomorska. Podstawa diety, to owoce i warzywa, oliwa z oliwek, ryby, sery, jogurty, orzechy, jajka, drób (indyk)
l Zbawienne działanie witamin antyoksydacyjnych, tzn. wit. A, E, C. Udowodniono, że sama witamina E może zmniejszyć o 75% ryzyko zawału serca.
l Korzystne działanie przeciwcholesterolowe ma duże spożycie błonnika zawartego w warzywach, otrębach owsianych i owocach: jagodach, winogronach, czarnej porzeczce. Stwierdzono też terapeutyczne działanie czerwonego wina.
l Różne sposoby wykorzystania soi i soczewicy.
l Ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych na korzyść roślin. Poleca się oliwę z oliwek, olej z wiesiołka, olej kukurydziany ze względu na dużą zawartość kwasów OMEGA 3 obniżających poziom cholesterolu.
l Jeśli jest nadwaga – należy schudnąć (otyłość to choroba).
l Bądź aktywna.
l Rzuć palenie.
l Walcz ze stresem.
l Zajadły wróg miażdżycy, to czosnek. Cebula posiada właściwości rozrzedzające krew.
l Do usunięcia cholesterolu z krwi konieczna jest odpowiednia ilość wapnia.
l Serce nie może pracować bez odpowiedniej ilości soli, wapnia i magnezu.
l Zaleca się do pół litra kefiru dziennie.
l Udowodniono, że brak magnezu powoduje skurcze mięśni.
l Istnieją dowody na to, ze niektóre zawały serca są spowodowane nie przez zatkanie się naczyń wieńcowych, ale przez ich skurcze co również prowadzi do pozbawienia mięśnia sercowego tlenu.
l Cynamon, imbir, rodzynki, miód, płatki, poprawiają funkcjonowanie układu krążenia.
l Rewelacyjne działanie wykazuje siemię lniane, pestki dyni i pestki słonecznika, orzechy oraz sok z aronii.
l Pij do 2 litrów wody niegazowanej dziennie.
l Ogranicz spożycie soli (poniżej 3 g/dobę).
Sałatka z porów
Składniki: pory, jabłko, sok z cytryny, majonez, ogórek kiszony, kminek, natka.
Pokrojone, umyte pory szerokości 1 cm włożyć na 4 min. do wrzącej, osolonej wody, następnie odcedzić i wystudzić. Obrane jabłko zetrzeć na tarce i skropić sokiem z cytryny, ogórek kiszony pokroić w kostkę, połączyć warzywa i dodać pół łyżeczki kminku. Posypać natką.
Sałatka z selera i orzechów
Składniki: seler, jabłko, sok z cytryny, orzechy, majonez, sól, pieprz, natka, rzodkiewka.
Seler na pół ugotowany pokroić w drobna kostkę lub zapałkę, podobnie jabłko i skropić sokiem z cytryny, orzechy posiekać. Połączyć składniki, dodać majonez, sól, pieprz i wymieszać. Podawać przybrane natką i rzodkiewką.
Sałatka z groszku zielonego
Składniki: groszek konserwowy, jabłko, por, sok z cytryny, sól, pieprz, majonez.
Groszek odcedzić z zalewy, jabłko pokroić w kostkę, por – białą część pokroić wzdłuż na 4 części, a następnie w paski i skropić sokiem z cytryny. Połączyć składniki, przyprawić solą i pieprzem do smaku i dodać majonez.
Sałatka z jaj i ogórków kiszonych w sosie tatarskim
(na 1 osobę)
Składniki: 1 jajko, 1 ogórek kiszony, sos tatarski, szczypiorek, rzodkiewka.
Jajko i ogórek kiszony pokroić w plasterki. Ułożyć na talerzyku na przemian i połać pośrodku sosem tatarskim. Posypać szczypiorkiem i udekorować rzodkiewką.
l Zbawienne działanie witamin antyoksydacyjnych, tzn. wit. A, E, C. Udowodniono, że sama witamina E może zmniejszyć o 75% ryzyko zawału serca.
l Korzystne działanie przeciwcholesterolowe ma duże spożycie błonnika zawartego w warzywach, otrębach owsianych i owocach: jagodach, winogronach, czarnej porzeczce. Stwierdzono też terapeutyczne działanie czerwonego wina.
l Różne sposoby wykorzystania soi i soczewicy.
l Ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych na korzyść roślin. Poleca się oliwę z oliwek, olej z wiesiołka, olej kukurydziany ze względu na dużą zawartość kwasów OMEGA 3 obniżających poziom cholesterolu.
l Jeśli jest nadwaga – należy schudnąć (otyłość to choroba).
l Bądź aktywna.
l Rzuć palenie.
l Walcz ze stresem.
l Zajadły wróg miażdżycy, to czosnek. Cebula posiada właściwości rozrzedzające krew.
l Do usunięcia cholesterolu z krwi konieczna jest odpowiednia ilość wapnia.
l Serce nie może pracować bez odpowiedniej ilości soli, wapnia i magnezu.
l Zaleca się do pół litra kefiru dziennie.
l Udowodniono, że brak magnezu powoduje skurcze mięśni.
l Istnieją dowody na to, ze niektóre zawały serca są spowodowane nie przez zatkanie się naczyń wieńcowych, ale przez ich skurcze co również prowadzi do pozbawienia mięśnia sercowego tlenu.
l Cynamon, imbir, rodzynki, miód, płatki, poprawiają funkcjonowanie układu krążenia.
l Rewelacyjne działanie wykazuje siemię lniane, pestki dyni i pestki słonecznika, orzechy oraz sok z aronii.
l Pij do 2 litrów wody niegazowanej dziennie.
l Ogranicz spożycie soli (poniżej 3 g/dobę).
Sałatka z porów
Składniki: pory, jabłko, sok z cytryny, majonez, ogórek kiszony, kminek, natka.
Pokrojone, umyte pory szerokości 1 cm włożyć na 4 min. do wrzącej, osolonej wody, następnie odcedzić i wystudzić. Obrane jabłko zetrzeć na tarce i skropić sokiem z cytryny, ogórek kiszony pokroić w kostkę, połączyć warzywa i dodać pół łyżeczki kminku. Posypać natką.
Sałatka z selera i orzechów
Składniki: seler, jabłko, sok z cytryny, orzechy, majonez, sól, pieprz, natka, rzodkiewka.
Seler na pół ugotowany pokroić w drobna kostkę lub zapałkę, podobnie jabłko i skropić sokiem z cytryny, orzechy posiekać. Połączyć składniki, dodać majonez, sól, pieprz i wymieszać. Podawać przybrane natką i rzodkiewką.
Sałatka z groszku zielonego
Składniki: groszek konserwowy, jabłko, por, sok z cytryny, sól, pieprz, majonez.
Groszek odcedzić z zalewy, jabłko pokroić w kostkę, por – białą część pokroić wzdłuż na 4 części, a następnie w paski i skropić sokiem z cytryny. Połączyć składniki, przyprawić solą i pieprzem do smaku i dodać majonez.
Sałatka z jaj i ogórków kiszonych w sosie tatarskim
(na 1 osobę)
Składniki: 1 jajko, 1 ogórek kiszony, sos tatarski, szczypiorek, rzodkiewka.
Jajko i ogórek kiszony pokroić w plasterki. Ułożyć na talerzyku na przemian i połać pośrodku sosem tatarskim. Posypać szczypiorkiem i udekorować rzodkiewką.