Nasze przepisy ( wypróbowane! )
Kolorowy placek z białek
Skład:
7 białek,
1 - szklanki cukru,
1 - szklanki oleju,
1 - szklanki mąki,
1 - łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób wykonania:
Białko ubić, dodać pod koniec ubijania cukier i dalej ubijać, aż będzie lśnić. Teraz dodać olej, mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko razem wymieszać.
Ciasto dzielimy na 4 części: do pierwszej części białej masy dodajemy 3 żółtka, do drugiej -1 łyżkę kakao,do trzeciej -1 czerwony kisiel, a do czwartej -" szklanki maku ( 3 łyżki suchego). Każdą masę mieszamy oddzielnie. Smarujemy blaszkę ( taką, jak do keksu) tłuszczem. Masy kładziemy wzdłuż blaszki. Najpierw białą, później kakaową, wiśniową, a na koniec z makiem. Do masy wiśniowej można dodać kilka odsączonych wiśni z kompotu lub z dżemu, oproszonych mąką.
Piec w temperaturze 180 stopni C około 35 - 40 minut ( w zależności od piekarnika).
Ptasie mleczko
Biszkopt:
Skład:
4 jajka,
4 łyżki cukru,
4 łyżki mąki.
Masa:
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego, dobrze schłodzonego ( więcej niż 1 szklanka),
3 galaretki różnokolorowe + 4 dodatkowo.
Sposób wykonania:
Biszkopt upiec. Zamiast własnoręcznie przygotowanego biszkoptu można użyć ciastka - biszkopty.
Galaretki rozpuścić każdą w 1 szklance gorącej wody. Mleko podzielić na 3 części. Po ostudzeniu galaretek ubić każdą w 1/3 części mleka. Wylać na biszkopt 1 krzepnącą masę, wstawić do lodówki. Gdy zastygnie, wylać następną część. W podobny sposób wykonać ostatnią warstwę. Ostatnią dodatkową galaretkę rozpuścić
i wylać na wierzch. Można po każdej galaretce układać owoce. Można na wierzchu również ułożyć owoce pokrojone w kawałki ( przed zalaniem galaretką). Mogą to być brzoskwinie, ananasy, truskawki, jagody itp.