Technologia Żywności i Żywienie Człowieka w Łomży
Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży jest jedyną uczelnią w województwie podlaskim, która będzie kształcić na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. 20 lipca 2006r. Minister Nauki i Szkolnictwa Wyższego nadał PWSIiP uprawnienia do prowadzenia studiów I stopnia na tym kierunku. Studia trwać będą 8 semestrów i pierwsi absolwenci uzyskają tytuł inżyniera w roku 2010.
Studia prowadzone będą pod patronatem SGGW, z którą łomżyńska uczelnia ma podpisaną odpowiednią umowę partnerską. Kadra naukowa pochodzić będzie głównie z SGGW, choć w przypadku przedmiotów technicznych (np. fizyka, chemia, maszyny) wspierać ich będą wykładowcy z Politechniki Białostockiej i Warszawskiej.
Rekrutacja na nowy kierunek studiów w PWSIiP trwać będzie do 31 sierpnia na studia stacjonarne, a do 12 września na niestacjonarne. Na obu rodzajach studiów przygotowano po 120 miejsc.