Nasze przepisy /wypróbowane/
Ciasteczka z twarogu
Skład:
25 dag twarogu, 25 dag mąki tortowej, 25 dag masła, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy.
Sposób wykonania:
Twaróg zemleć. Dodać resztę składników i wyrobić na jednolitą masę. Włożyć do lodówki na 2 godziny, aby ciasto odpoczꬳo. Następnie rozwałkować na 3 - 4 mm. Wykrajać kółeczka. Na środek położyć marmoladę owocową i widelcem skleić jak pierogi. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Teresa Chludzińska
Sałatka
Skład:
1 puszka kukurydzy, 1/3 opakowania rodzynek, papryka czer¬wona, jabłka, jajka, por [biała cześć], sól, pieprz do smaku, majonez.
Sposób wykonania:
Paprykę cieniutko pokroić. Jajka ugotować. Pokroić jabłka, por i jajka. Wymieszać, dodać przyprawy i majonez.
Teresa Chludzińska
Chleb
Skład:
1 kg mąki [ o symbolu 650], 2 szklanki otrąb pszennych, 4 łyżki pestek słonecznika, 1 łyżka soli, 1 łyżka cukru, 2 torebki drożdży w proszku firmy Oetker,! Litr wody.
Sposób wykonania:
Składniki dobrze wymieszać. Włożyć do wysmarowanych niedużych blaszek. Nagrzać piekarnik do 50 stopni, wyłączyć i wstawić blaszki z ciastem na 40 minut. Wyjąc blaszki, nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec 1 godzinę.