Nasze przepisy ( wypróbowane! )
Generał
Skład:
Ciasto:
1 kostka margaryny, 1 jajko, 3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1
cukier waniliowy, 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
Krem:
2 szklanki kwaśnej śmietany, i szklanki cukru pudru, 1 szklanka
wiórków kokosowych, 1 czubata łyżka kakao.
Sposób wykonania:
Ciasto zagnieść z podanych składników. Podzielić na 3
części. Każdą rozwałkować na placek grubości 1 cm i upiec na złoty kolor.
Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem ( uważając, aby nie „przekręcić na
masło" ). Dodać kakao, wiórki kokosowe i dokładnie utrzeć mikserem.
Przełożyć placki masą. Odstawić na dobę w chłodne miejsce, po czym dowolnie
udekorować.
Elżbieta Rafałowska
Ciasteczka z twarogu
Skład:
25 dag twarogu, 25 dag mąki tortowej, 25 dag masła, 1 jl jko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 cukier waniliowy.
Sposób wykonania:
Twaróg zemleć. Dodać resztę składników i wyrobić na jednolitą masę. Włożyć na 2 godziny do lodówki, aby ciasto „odpoczęło". Następnie rozwałkować na grubość 3 - 4 mm. Wykrajać szklanką kółeczka. Na środek położyć trochę marmolady owocowej i widelcem skleić jak pierogi. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec 15 - 20 minut w temperatu¬rze 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Tereska Chludzińska
Sałatka z ryby
Skład:
Ok. 1,30 kg fileta z ryby [ biała, bez skóry], 1 słoik korniszonów, 1 słoik papryki marynowanej,
2 duże cebule.
Zalewa:
0,5 litra wody, 1 szklanka oliwy, 6 łyżek ketchupu, 1 słoik koncen¬tratu pomidorowego, 10 łyżek octu, 10 łyżek cukru, 1 łyżeczka soli.
Sposób wykonania:
Zalewę zagotować i podgotować przez 5 minut. Ryby obtoczyć w mące i jajku, obsmażyć. Układać rybę, dodać pokrojone i wymieszane warzywa. Zalać gorącą zalewą. Pozostawić ok. 12 godzin. Można podawać.
Tosia Samborska