Nowy kierunek studiów w Łomży
„Technologię żywności i żywienie człowieka” - nowy kierunek studiów uruchamia Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży. Wszystko za sprawą porozumienia jakie łomżyńska uczelnia podpisała dziś ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Pomysł na utworzenie takiego kierunku studiów zrodził się po analizie dwóch dokumentów – powiedział rektor łomżyńskiej uczelni prof. Kazimierz Pieńkowski. Była to “Strategia rozwoju województwa podlaskiego do 2020 roku” oraz “priorytety rozwoju ściany wschodniej”. Dzięki nowemu kierunkowi studiów łomżyńska uczelnia będzie mogła mieć wpływ na rozwój gospodarki poprzez wzmocnienie obszaru przetwórstwa produktów rolnych na artykuły spożywcze w nowoczesnym wydaniu – dodał rektor.
Stwierdził, że możliwość studiowania kolejnej dziedziny na miejscu to korzyść dla studentów. Po uzyskaniu zgody MEiN kierunek będzie realizowany w Łomży od nowego roku akademickiego według autorskich programów przygotowanych przez kadrę naukową SGGW w Warszawie – powiedział na spotkaniu rektor stołecznej uczelni prof. Tomasz Borecki.
Pomysłu i podpisania porozumienia między dwoma uczelniami gratulował rektorom biskup łomżyński Stanisław Stefanek. Pasterz diecezji podkreślił , że dzięki szerszej ofercie kształcenia młodzież nie odpłynie z Łomży, a nasz region będzie odpowiednio promowany:
„Technologia żywności i żywienie człowieka” to nie jedyny nowy kierunek studiów w państwowej Wyższej szkole Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży. W nowym roku akademickim władze uczelni planują umożliwienie studiowania wychowania fizycznego.