Garnki i przybory kuchenne - jakie warto mieć w swojej kuchni?
Wyposażenie kuchni jest sprawą unikalną dla każdego z nas i w dużej mierze zależy od naszych umiejętności kulinarnych, częstotliwości gotowania, a także skomplikowania tego, co przygotowujemy sobie zazwyczaj na obiad. Istnieją jednak podstawowe rzeczy, jak garnki, naczynia, sztućce czy noże, których jakość ma absolutnie kluczowe znaczenie zarówno dla samego gotowania, jak i dla prezentacji oraz przyjemności jedzenia tego, co wyszło spod naszej ręki. Jak zatem dobrze wyposażyć swoją kuchnię? Na co powinniśmy uważać przy wyborze poszczególnych przedmiotów do gotowania?
1. Im więcej, tym niekoniecznie lepiej
2. Warto przedkładać jakość nad ilość
3. Jak dobrać garnki do rodzaju kuchenki?
4. Nie ma dobrej kuchni bez dobrych noży
5. Niektóre akcesoria do kuchni jak najbardziej mają sens
Im więcej, tym niekoniecznie lepiej
Jeżeli lubimy gotować, zapewne mamy swoje ulubione naczynia i garnki, z którymi pracuje nam się najlepiej. Warto jednak zwrócić uwagę na to, aby nie było ich zbyt wiele - raz, że zagracimy sobie kuchnię, co nie jest zbyt dobre w przypadku niewielkiego metrażu, a dwa, że możemy nawet nie być w stanie wykorzystać wszystkich dostępnych pod ręką rzeczy. Ilość oraz wymiary garnków czy patelni warto dobrać pod kątem tego, ilu domowników będzie z nich realnie korzystało. Jeżeli mamy dużą rodzinę, dodatkowy garnek lub patelnia zawsze się przydadzą, jednak gdy mieszkami sami lub ledwie we dwójkę, można spokojnie ograniczyć zawartość szafy do 3-4 garnków o różnej wielkości i podobnej ilości patelni.
Warto przedkładać jakość nad ilość
Zamiast zasypywać kuchenne szafki coraz to nowym sprzętem, zdecydowanie lepszą opcją jest skupienie się na jakości przyborów kuchennych, z których korzystamy. To, czy nasza patelnia jest dobrej jakości i nie rysuje się zbyt łatwo ma w końcu bezpośredni wpływ na jakość posiłków, jakie na niej przygotujemy. Garnki, które dają w łatwy sposób uszkodzić swoją powłokę mogą być wręcz szkodliwe dla naszego zdrowia - właśnie dlatego lepiej jest wybrać jedno droższe naczynie, niż kilka tańszych, ale za to nieszczególnie dobrze wykonanych. Przykładem marki, którą warto rozważyć, może być La Bonita, posiadająca w swojej ofercie praktycznie wszystko, co może nam się do kuchni zamarzyć.
Jak dobrać garnki do rodzaju kuchenki?
Zanim jednak wpadniemy w wir odnawiania naszej zastawy, warto zastanowić się czego dokładnie potrzebujemy. Garnki i przybory kuchenne La Bonita kupowane z myślą o płycie indukcyjnej będą zupełnie inne, niż gdy zechcemy zaopatrzyć się pod kuchenkę gazową. Największą różnicą będzie tu przede wszystkim dno garnków, które w przypadku indukcji musi być ferromagnetyczne, aby kuchenka w ogóle wykryła, że coś na niej postawiliśmy. Takie naczynia powinny być też stabilne i chociaż minimalnie cięższe, aby nie bujały się podczas podgrzewania. Gdy chcemy wyposażyć kuchnię z kuchenką gazową nie musimy zwracać na te parametry uwagi, a nawet bardzo lekki zestaw garnków będzie się sprawować więcej niż dobrze.
Nie ma dobrej kuchni bez dobrych noży
Poza tym, w czym gotujemy, istotne jest również to, w jaki sposób przygotowujemy półprodukty. Nie bez powodu mówi się, że jednym z najważniejszych narzędzi dla szefa kuchni jest nóż. Ten dobrze naostrzony, pewnie leżący w dłoni i posiadający przyjemny do używania ciężar będzie dla nas przede wszystkim o wiele bezpieczniejszy, niż nóż niedopasowany i stępiony. Dlatego poza kompletem samych ostrzy należy również zaopatrzyć się w dobrej jakości ostrzałkę - ręczną lub elektryczną - i wyrobić sobie nawyk korzystania z niej przed użyciem noża. W ten sposób utrzymamy cały komplet naostrzony i gotowy do pracy w każdej chwili, dzięki czemu nie będziemy ryzykować pokaleczonymi palcami czy zmiażdżonym, a nie pociętym jedzeniem. Jeżeli nie chcemy kupować od razu całego kompletu, możemy ograniczyć się do trzech rodzajów noża: do pieczywa, dużego do mięsa i małego do jarzyn. W takim układzie również będziemy w stanie bez większych problemów obrobić dowolny rodzaj produktów spożywczych.
Niektóre akcesoria do kuchni jak najbardziej mają sens
Wyposażenie kuchni to nie tylko garnki, patelnie, zastawa i noże. Istnieje także wiele różnych gadżetów i dodatków, które mogą ułatwić nam funkcjonowanie i poruszanie się w kuchni. Dotyczy to szczególnie małych pomieszczeń, gdzie każdy centymetr powierzchni jest na wagę złota. Czasem może okazać się, że prościej jest nam ustawić organizer na przyprawy, niż trzymać je w papierowych koszulkach, w jakich je kupiliśmy. Podobnie może być w przypadku innych produktów, jak chleb czy owoce i warzywa, które trzymamy poza lodówką - jeżeli umieścimy je w odpowiednim koszyczku czy na stojaku, będzie nam o wiele łatwiej zarządzać naszą przestrzenią roboczą.
Warto również pamiętać o tym, aby La Bonita garnki również miały swoje konkretne miejsce w naszej kuchni. Przechowując naczynia w odpowiedni sposób sprawiamy, że dłużej będą nam służyć, ale także na dłużej zachowają swój unikalny wygląd, który w końcu miał dla nas znaczenie w momencie zakupu.
tekst płatny