(PKD) 55 .. -
H HOTELE I RESTAURACJE
Sekcja ta obejmuje:
- wynajem pomieszczeń przeznaczonych do krótkotrwałego
zamieszkania prowadzony bez lub łącznie z wyżywieniem przez:
hotele, motele, schroniska, pola kempingowe, pensjonaty, domy
wypoczynkowe, internaty, bursy, domy studenckie itp.,
- działalność gastronomiczną prowadzoną przez restauracje, bary,
stołówki i inne jednostki, których działalność polega na
przygotowaniu i dostarczaniu posiłków i napojów odbiorcom
zewnętrznym, z wyłączeniem sprzedaży w automatach sprzedających
objętej sekcją G.
55.1 Hotele
Grupa ta obejmuje zapewnienie krótkotrwałego zakwaterowania w:
- hotelach, motelach, zajazdach,
- hotelach nastawionych na obsługę konferencji.
Grupa ta obejmuje także usługi restauracyjne prowadzone w powiązaniu
z zapewnieniem zakwaterowania.
Grupa ta nie obejmuje:
- długotrwałego wynajmowania lokali, sklasyfikowanego w 70.20.Z,
- wynajmowania lokali "na godziny", sklasyfikowanego w 70.20.Z.
55.11.Z Hotele i motele z restauracjami
55.12.Z Hotele i motele bez restauracji
55.2 Pozostałe obiekty noclegowe turystyki i inne miejsca
krótkotrwałego zakwaterowania
Grupa ta obejmuje zapewnienie krótkotrwałego pobytu:
- w ośrodkach wypoczynkowych, w domkach wiejskich i kwaterach
prywatnych, pokojach gościnnych,
- na polach biwakowych i w domkach kempingowych,
- w innych miejscach krótkotrwałego pobytu, jak pensjonaty
wypoczynkowe, gospodarstwa wiejskie, schroniska młodzieżowe,
schroniska górskie.
Grupa ta nie obejmuje długotrwałego wynajmowania lokali
sklasyfikowanego w 70.20.Z.
55.21.Z Schroniska turystyczne
55.22.Z Pola kempingowe, łącznie z polami dla samochodowych
przyczep kempingowych
Podklasa ta obejmuje:
- zakwaterowanie lub zapewnienie miejsca na namiot, przyczepę lub
samochód.
Podklasa ta nie obejmuje:
- długotrwałego wynajmu miejsca dla przyczep kempingowych,
sklasyfikowanego w 70.20.Z,
- wynajmu przyczep kempingowych, sklasyfikowanego w 71.21.Z.
55.23.Z Pozostałe miejsca krótkotrwałego zakwaterowania,
gdzie indziej nie sklasyfikowane
Podklasa ta obejmuje:
- zapewnienie krótkotrwałego zakwaterowania w ośrodkach
wypoczynkowych, pensjonatach, gospodarstwach wiejskich (wczasy pod
gruszą), pokojach gościnnych, domkach letniskowych oraz w innych
miejscach krótkotrwałego zakwaterowania, gdzie indziej nie
sklasyfikowanych,
- usługi sypialne w wagonach kolejowych oraz w innych środkach
transportu.
Podklasa ta obejmuje także usługi internatów, burs, domów akademickich,
hoteli robotniczych.
Podklasa ta nie obejmuje:
- długotrwałego wynajmu umeblowanych pomieszczeń (np. mieszkań),
sklasyfikowanego w 70.20.Z.
55.30.A Restauracje
Podklasa ta obejmuje sprzedaż posiłków przygotowanych do spożycia
na miejscu, sprzedaż napojów do konsumpcji wraz z posiłkami, z
zapewnieniem lub nie działalności rozrywkowej w:
- restauracjach,
- kolejowych wagonach restauracyjnych oraz w innych środkach
transportu.
Podklasa ta nie obejmuje:
- sprzedaży w automatach, sklasyfikowanej w 52.63.Z,
- wymienionych wyżej rodzajów działalności w połączeniu z zakwaterowaniem, sklasyfikowanych w 55.1 i 55.2,
sprzedaży posiłków i napojów w barach szybkiej obsługi, w barach mlecznych, punktach sprzedaży frytek, ryb, lodziarniach, sklasyfikowanej w 55.30.B,
- sprzedaży napojów, sklasyfikowanej w 55.40.Z.
55.30.B Pozostałe placówki gastronomiczne
Podklasa ta obejmuje sprzedaż posiłków i napojów w:
- barach szybkiej obsługi,
- barach mlecznych,
- punktach sprzedaży frytek, ryb itp.,
- lodziarniach itp.
Podklasa ta nie obejmuje:
- sprzedaży w automatach, sklasyfikowanej w 52.63.Z,
- wymienionych wyżej rodajów działalności w połączeniu z zakwaterowaniem, sklasyfikowanych w 55.1 i 55.2,
- sprzedaży posiłków przygotowywanych do spożycia w restauracjach, sklasyfikowanej w 55.30.A,
- sprzedaży napojów, sklasyfikowanej w 55.40.Z.
55.40.Z Bary
Podklasa ta obejmuje:
- sprzedaż napojów przeważnie zawierających alkohol, do konsumpcji na
miejscu (z zapewnieniem lub bez działalności rozrywkowej), w barach,
klubach nocnych, piwiarniach, itp.,
Podklasa ta nie obejmuje:
- sprzedaży w automatach, sklasyfikowanej w 52.63.Z,
- sprzedaży napojów w połączeniu z zakwaterowaniem,
sklasyfikowanej w 55.1 i 55.2,
- sprzedaży posiłków wraz z napojami, sklasyfikowanej w 55.30.A i 55.30.B
55.51.Z Stołówki
Podklasa ta obejmuje sprzedaż posiłków i napojów, z reguły po
zaniżonych cenach, grupom ściśle określonych ludzi, najczęściej
związanych zawodowo z miejscem wydawania posiłków:
- działalność stołówek dla sportowców, pracowników fabryk, biur,
- działalność stołówek i kuchni szkolnych,
- działalność stołówek uniwersyteckich,
- działalność kantyn i klubów dla wojska.
55.52.Z Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców
zewnętrznych (katering)
Podklasa ta obejmuje:
- przygotowywanie i dostarczanie żywności i napojów dla odbiorców
zewnętrznych, np. dla:
- linii lotniczych,
- jadłodajni obwoźnych,
- szpitali,
- uroczystości weselnych i innych uroczystości okolicznościo-
wych.
Sekcja ta obejmuje:
- wynajem pomieszczeń przeznaczonych do krótkotrwałego
zamieszkania prowadzony bez lub łącznie z wyżywieniem przez:
hotele, motele, schroniska, pola kempingowe, pensjonaty, domy
wypoczynkowe, internaty, bursy, domy studenckie itp.,
- działalność gastronomiczną prowadzoną przez restauracje, bary,
stołówki i inne jednostki, których działalność polega na
przygotowaniu i dostarczaniu posiłków i napojów odbiorcom
zewnętrznym, z wyłączeniem sprzedaży w automatach sprzedających
objętej sekcją G.
55.1 Hotele
Grupa ta obejmuje zapewnienie krótkotrwałego zakwaterowania w:
- hotelach, motelach, zajazdach,
- hotelach nastawionych na obsługę konferencji.
Grupa ta obejmuje także usługi restauracyjne prowadzone w powiązaniu
z zapewnieniem zakwaterowania.
Grupa ta nie obejmuje:
- długotrwałego wynajmowania lokali, sklasyfikowanego w 70.20.Z,
- wynajmowania lokali "na godziny", sklasyfikowanego w 70.20.Z.
55.11.Z Hotele i motele z restauracjami
55.12.Z Hotele i motele bez restauracji
55.2 Pozostałe obiekty noclegowe turystyki i inne miejsca
krótkotrwałego zakwaterowania
Grupa ta obejmuje zapewnienie krótkotrwałego pobytu:
- w ośrodkach wypoczynkowych, w domkach wiejskich i kwaterach
prywatnych, pokojach gościnnych,
- na polach biwakowych i w domkach kempingowych,
- w innych miejscach krótkotrwałego pobytu, jak pensjonaty
wypoczynkowe, gospodarstwa wiejskie, schroniska młodzieżowe,
schroniska górskie.
Grupa ta nie obejmuje długotrwałego wynajmowania lokali
sklasyfikowanego w 70.20.Z.
55.21.Z Schroniska turystyczne
55.22.Z Pola kempingowe, łącznie z polami dla samochodowych
przyczep kempingowych
Podklasa ta obejmuje:
- zakwaterowanie lub zapewnienie miejsca na namiot, przyczepę lub
samochód.
Podklasa ta nie obejmuje:
- długotrwałego wynajmu miejsca dla przyczep kempingowych,
sklasyfikowanego w 70.20.Z,
- wynajmu przyczep kempingowych, sklasyfikowanego w 71.21.Z.
55.23.Z Pozostałe miejsca krótkotrwałego zakwaterowania,
gdzie indziej nie sklasyfikowane
Podklasa ta obejmuje:
- zapewnienie krótkotrwałego zakwaterowania w ośrodkach
wypoczynkowych, pensjonatach, gospodarstwach wiejskich (wczasy pod
gruszą), pokojach gościnnych, domkach letniskowych oraz w innych
miejscach krótkotrwałego zakwaterowania, gdzie indziej nie
sklasyfikowanych,
- usługi sypialne w wagonach kolejowych oraz w innych środkach
transportu.
Podklasa ta obejmuje także usługi internatów, burs, domów akademickich,
hoteli robotniczych.
Podklasa ta nie obejmuje:
- długotrwałego wynajmu umeblowanych pomieszczeń (np. mieszkań),
sklasyfikowanego w 70.20.Z.
55.30.A Restauracje
Podklasa ta obejmuje sprzedaż posiłków przygotowanych do spożycia
na miejscu, sprzedaż napojów do konsumpcji wraz z posiłkami, z
zapewnieniem lub nie działalności rozrywkowej w:
- restauracjach,
- kolejowych wagonach restauracyjnych oraz w innych środkach
transportu.
Podklasa ta nie obejmuje:
- sprzedaży w automatach, sklasyfikowanej w 52.63.Z,
- wymienionych wyżej rodzajów działalności w połączeniu z zakwaterowaniem, sklasyfikowanych w 55.1 i 55.2,
sprzedaży posiłków i napojów w barach szybkiej obsługi, w barach mlecznych, punktach sprzedaży frytek, ryb, lodziarniach, sklasyfikowanej w 55.30.B,
- sprzedaży napojów, sklasyfikowanej w 55.40.Z.
55.30.B Pozostałe placówki gastronomiczne
Podklasa ta obejmuje sprzedaż posiłków i napojów w:
- barach szybkiej obsługi,
- barach mlecznych,
- punktach sprzedaży frytek, ryb itp.,
- lodziarniach itp.
Podklasa ta nie obejmuje:
- sprzedaży w automatach, sklasyfikowanej w 52.63.Z,
- wymienionych wyżej rodajów działalności w połączeniu z zakwaterowaniem, sklasyfikowanych w 55.1 i 55.2,
- sprzedaży posiłków przygotowywanych do spożycia w restauracjach, sklasyfikowanej w 55.30.A,
- sprzedaży napojów, sklasyfikowanej w 55.40.Z.
55.40.Z Bary
Podklasa ta obejmuje:
- sprzedaż napojów przeważnie zawierających alkohol, do konsumpcji na
miejscu (z zapewnieniem lub bez działalności rozrywkowej), w barach,
klubach nocnych, piwiarniach, itp.,
Podklasa ta nie obejmuje:
- sprzedaży w automatach, sklasyfikowanej w 52.63.Z,
- sprzedaży napojów w połączeniu z zakwaterowaniem,
sklasyfikowanej w 55.1 i 55.2,
- sprzedaży posiłków wraz z napojami, sklasyfikowanej w 55.30.A i 55.30.B
55.51.Z Stołówki
Podklasa ta obejmuje sprzedaż posiłków i napojów, z reguły po
zaniżonych cenach, grupom ściśle określonych ludzi, najczęściej
związanych zawodowo z miejscem wydawania posiłków:
- działalność stołówek dla sportowców, pracowników fabryk, biur,
- działalność stołówek i kuchni szkolnych,
- działalność stołówek uniwersyteckich,
- działalność kantyn i klubów dla wojska.
55.52.Z Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców
zewnętrznych (katering)
Podklasa ta obejmuje:
- przygotowywanie i dostarczanie żywności i napojów dla odbiorców
zewnętrznych, np. dla:
- linii lotniczych,
- jadłodajni obwoźnych,
- szpitali,
- uroczystości weselnych i innych uroczystości okolicznościo-
wych.