PWSIiP się rozbudowuje
Kamień węgielny pod nowe Centrum Technologii Żywności Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości wmurowano na działce przy ul Akademickiej w Łomży. To największa inwestycja ostatnich lat w mieście. Centrum powstaje w ramach projektu „Rozwój Infrastruktury Uczelni wraz z halą laboratoryjną do nowoczesnego przetwórstwa rolno-spożywczego”, na który PWSIiP pozyskała niemal 45 mln zł wsparcia z programu Rozwój Polski Wschodniej 2007-2013.
Przy ulicy Akademickiej, gdzie mieści się dotychczasowy gmach uczelni powstaje (prace rozpoczęły się pod koniec 2009 roku) kompleks trzech budynków. W pierwszym ma znajdować się wielka aula na 400 osób i biblioteka uczelniana, drugi to budynek dydaktyczny dla Instytutu Technologii Żywności, a w trzeci ma znajdować się to co najważniejsze - hala laboratoryjno-technologiczna do nauki przeprowadzania procesów przetwórczych wszystkich rodzajów żywności.
- Uczelnia w takim mieście jak Łomża to szansa na rozwój tego miasta – mówiła obecna na uroczystościach w PWSIiP Elżbieta Suchocka – Roguska – Sekretarz Stanu Ministerstwo Finansów. Nazywana przez prowadząca uroczystość Ewę Zawłocką „matką chrzestną uczelni” wiceminister była także jedną z najważniejszych osób, która obok dr hab. Robert Charmas, Rektora PWSIiP, oraz m.in. Jerzego Brzezińskiego, prezydenta Łomży, Jacka Piorunka członka zarządu województwa podlaskiego i Wojciecha Dzierzgowskiego, wicewojewodę podlaskiego wmurowała w powstające fundamenty kompleksu tuleją z aktem erekcyjnym.
Teren budowy i wszystkie przedsięwzięcia związane z rozbudową najmłodszej łomżyńskiej uczelni wyższej pobłogosławił biskup senior Tadeusz Zawistowski.
Inwestycję przy ul. Akademickiej realizuje firma BUDIMEX S.A. według projektu wykonanego przez PW Biuro Architektoniczne ARKON z Białegostoku. Zgodnie z planem budowa obiektów zakończy się na początku roku 2012.