Przejdź do treści Przejdź do menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 napisz DONOS@

Mistrz Kurt Scheller chce być kucharzem w Łomży?!

Główne zdjęcie
Mistrz Kurt Scheller i Iwona Gosk

Niespodziewanie w drodze z Mazur do Warszawy zatrzymał się w Łomży 70-letni szef kuchni Kurt Scheller. W karierze kierował kuchniami hoteli: Hilton w Amsterdamie, Moskwa w Rosji, Bristol i Sheraton w Warszawie, gotował dla prezydentów, premierów i szejków, aż tu spytał nagle w Garage Grill & Bar zaskoczoną kelnerkę: - Czy ja nie mógłbym też u Państwa zatrudnić się jako kucharz...?

Mistrz Kurt Scheller był w dobrym humorze i na wywołanym wrażeniu zaskoczenia poprzestał. - Ja z początku po prostu nie uwierzyłam, że na obiad u nas zjawia się Kurt Scheller - opowiada w środę Iwona Gosk, prowadząca z zespołem współpracowników - jak określa - "jedyne w swoim rodzaju miejsce na gastronomicznej i rozrywkowej mapie Łomży". Podeszła do niezwykle doświadczonego kulinarnie gościa, m.in., eksperta programu Top Chef, gdzie rywalizują między sobą profesjonaliści.

 

Stek wołowy sezonowany czy żebro wieprzowe...?
- Mistrzu, cieszę się, że zawitał Pan w nasze skromne progi - powitała Kurta Schellera, który zjawił się w restauracji przy alei Legionów 141 g znienacka, i to ze swoim czworonożnym przyjacielem. Tym razem sam nie miał ochoty gotować, smażyć ani piec. Nie chciał nikogo instruować, pouczać ani oceniać, tylko smacznie, zdrowo i pożywnie zjeść. Pani Iwona proponowała Mistrzowi, według niej, najlepsze danie eleganckiej restauracji: stek wołowy sezonowany, jednak Pan Scheller wybrał żebro wieprzowe w sosie barbecue z frytkami premium steakhouse i miksem sałat.

W oczekiwaniu ok. 20 minut na realizację zamówienia, prowadził sympatyczną rozmowę z właścicielką. Opowiadał o sytuacji w wakacje na Mazurach; o mniejszym niż w latach przed pandemią koronawirusa 2020 r. zainteresowaniu turystyką nad jeziorami, być może, także z powodu inflacji; o krytycznej sytuacji na rynku produktów żywnościowych, co skutkuje wysokimi cenami w restauracjach. Jego zdaniem, ceny surowców są za wysokie, co skutkuje mniejszą frekwencją w lokalach gastronomicznych. Na zakończenie miłych odwiedzin, z uśmiechem pozował do pamiątkowego zdjęcia w Garage Grill & Bar w Łomży. Pożegnał się elegancko, jak na światowego dżentelmena przystało, i ruszył w dalszą drogę. Wydaje się, że stabilna pozycja Szefa Kuchni Dariusza Sienickiego zostaje bez konkurencji. 

Ze strony Kurt Scheller Academy dowiadujemy się, że doświadczenie zawodowe zdobywał, np. w Anglii, Hiszpanii, Holandii, Francji, Niemczech, Rosji, Bahrajnie, Kuwejcie, Egipcie, Ekwadorze i na Jamajce. Ma charakter - "z pewnością do łatwych nie należy dowodzenie kuchnią, gdzie pracuje ponad 100 kucharzy oraz zarządzanie zapleczem kilku restauracji i sal bankietowych jednocześnie". 

Mirosław R. Derewońko
tel. red.  696 145 146

   

Lasagne, tartuny i ogniatacze z łomżyńskich ziemniaków

Marcin Budynek nie stresuje młodzieży w kuchni

Dawid Siniło prezentuje owoce morza od kuchni i na talerzu

Makaron, kasza i płatki na sałatki Michała Myszkiewicza

 

 


 
 

W celu świadczenia przez nas usług oraz ulepszania i analizy ich, posiłkujemy się usługami i narzędziami innych podmiotów. Realizują one określone przez nas cele, przy czym, w pewnych przypadkach, mogą także przy pomocy danych uzyskanych w naszych Serwisach realizować swoje własne cele i cele ich podmiotów współpracujących.

W szczególności współpracujemy z partnerami w zakresie:
  1. Analityki ruchu na naszych serwisach
  2. Analityki w celach reklamowych i dopasowania treści
  3. Personalizowania reklam
  4. Korzystania z wtyczek społecznościowych

Zgoda oznacza, że n/w podmioty mogą używać Twoich danych osobowych, w postaci udostępnionej przez Ciebie historii przeglądania stron i aplikacji internetowych w celach marketingowych dla dostosowania reklam oraz umieszczenia znaczników internetowych (cookies).

W ustawieniach swojej przeglądarki możesz ograniczyć lub wyłączyć obsługę plików Cookies.

Lista Zaufanych Partnerów

Wyrażam zgodę