Przejdź do treści Przejdź do menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 napisz DONOS@

Lasagne, tartuny i ogniatacze z łomżyńskich ziemniaków

Główne zdjęcie
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 CKP w Garwolinie

Dziesięć trzyosobowych zespołów kucharzy z całego kraju rywalizowało przy garnkach i patelniach podczas I Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego, który organizowała Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży. Jury przewodniczył gotujący dla noblistów: Dalajlamy i Lecha Wałęsy, mistrz rondla Marcin Budynek. Przyznano dwie pierwsze nagrody, jakie otrzymali: za sufletową wariację babki ziemniaczanej z sosem kurkowym Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 CKP w Garwolinie z opiekunką Elżbietą Buczek i za ogniatacze gospodarstwo agroturystyczne Carski Trakt z Sulina niedaleko Wizny pod kierunkiem Anny Elżbiety Nadolnej. - Nasz konkurs nawiązuje tematyką do tradycji w nowoczesnej kuchni polskiej, a w pierwszej edycji inspiracją jest ziemniak – mówi Dorota Miarka, zastępca dyrektora Instytutu Technologii Żywności i Gastronomii PWSIiP. - Oprócz zawodników i stoisk z ich szkół, są też aktywne kobiety z gospodarstw wiejskich, firmy spożywcze, zakłady produkcyjne oraz znani restauratorzy. To święto gastronomów w Łomży!

Już od wejścia do nowoczesnego, jasnego i kolorowego kompleksu Instytutu Technologii Żywności i Gastronomii nie ma wątpliwości, że świętujemy: dziarsko gra, śpiewa i zabawia gości 10-osobowa grupa w barwnych kurpiowskich strojach Zespołu Pieśni i Tańca Łomża ze znanym akordeonistą Janem Suchodołą na czele. W holach ustawiono eleganckie stoły, na których piętrzyły się przeróżne smakołyki, do których skosztowania zachęcali i młodzi, i doroślejsi. Samorząd Studencki PWSIiP zorganizował akcję z Restauracją Retro z Łomży ph. „Student potrafi... gotować!”. I udowodnili, że umieją przygotować tradycyjne kluski śląskie i nowoczesne pesto pietruszkowo-słonecznikowe, w czym pomogła adeptom doświadczona szefowa kuchni w Retro Wanda Kuć. Tuz obok roześmiana studentka kosmetologii Kaja Lenart zachwalała tradycyjnie wędzone „jak za młodych lat naszych babć i dziadków” kiełbasy i szynki z JBB. Różności na kilkunastu stoiskach było tyle, że brak słów.

Kunsztowne potrawy na przyzwoitym poziomie

Kiedy na forum ze schodkowymi ławami do siedzenia dla publiczności krzątają się jak w ukropie uczestnicy konkursu, mający za zadanie przez 120 minut przygotować ziemniaczane frykasy, w auli odbywa się już seria prelekcji. Między innymi, wiceprezes Jan Zwoliński z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego naucza o unijnych i krajowych systemach jakości żywności, zaś dr inż. Jolanta Sienkiewicz omawia naukowo rolę żywności w życiu człowieka. Tymczasem opiekunowie ekip kucharskich nerwowo przyglądają się poczynaniom podopiecznych i konkurencji, tak jak dwie nauczycielki przedmiotów zawodowych z Zespołu Szkól Zawodowych w Białej Podlaskiej. Liczą na swoich wychowanków: Monikę Jędruchiewicz, Mateusza Artyszuka i Michała Muszyńskiego, którzy tworzą lasagne ziemniaczane pod płaszczykiem beszamelowym, ale – mimo że adepci są pracowici, dokładni i pomysłowi – będą musieli obejść się smakiem. Podobnie jak triumfatorzy konkursu „Wołowina na polskim stole” rok temu w łomżyńskiej „Wecie” z „kapitanem” Patrykiem Wasilewskim i opiekunką Agnieszka Siwik z technikum gastronomicznego w ZS nr 1 w Grodzisku Mazowieckim. Ich pyszne tartuny, babeczki ziemniaczane z policzkiem ze głowizny wieprzowej nie miały felerów smakowych i technologicznych, tylko zabrakło trochę szczęścia. Podobnie jak ekipie „Wety” pod opieką Eweliny Karpińskiej – Siwek. Anna Dzierzgowska, Iwona Bagińska i Karolina Iwona Wojciechewicz wyczarowały kartofelki pieczone nadziewane szpinakiem, ale - bez nagrody.

Akademia Kurta Schollera czeka na zwycięzców
Nagrodę za kunszt dostali ich rówieśnicy z Garwolina: Mateusz Półtorak, Konrad Dróżdż, Dagmara Burkowska (sufletowa wariacja babki ziemniaczanej z sosem kurkowym) oraz znane Gospodarstwo Agroturystyczne Carski Trakt za ogniotacze, czyli „kotlety” z gęsiną, boczkiem, grzybami i cebulą.
- Poziom konkursu był przyzwoity, widać, że uczestnicy przygotowali się do niego solidnie – ocenił starania nagrodzonych i pozostałych przewodniczący jury Marcin Budynek, którego do ciepłych wyznań przez mikrofon na forum zachęcił Bartosz Jerzy Klepacki z PWSIiP. - W Łomży macie na ogólnopolskie inicjatywy i konkursy kulinarne znakomite warunki w PWSIiP, tylko pozazdrościć wzorcowych pracowni i wyposażenia. Inne uczelnie mogłyby tu na zwiedzanie wysyłać wycieczki. Zwycięzcy w nagrodę dostali jednodniowy kurs w Akademii Kurta Schollera pod okiem Mistrza. 

Mirosław R. Derewońko

Foto: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 CKP w Garwolinie
Foto: Pięć stanowisk kuchennych w forum PWSIiP w Łomży
Foto: Akordeonista Jan Suchodoła i Zespół Piesni i Tańca Łomża
Foto: Patryk Wasilewski, Agnieszka Siwik, Joanna Płuzińska i Jarosław Chrzanowski z technikum gastronomicznego Zespołu Szkół nr 1  w Grodzisku Mazowieckim
Foto: Jurorka Dorota Miarka, zastępca dyrektora Instytutu Technologii Żywności i Gastronomii PWSIiP oraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 CKP w Garwolinie
Foto: Gospodarstwo Agroturystyczne Zajazd Herbu Wielbut z Konarzyc
Foto: Kucharz ze zwycięskiego zespołu, Wojciech Harapkiewicz, Dorota Miarka, Marcin Budynek i Bartosz J. Klepacki
Foto: Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Czyżewie
Foto: Zespół Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących w Łomży (w środku)
Foto: Jurorzy: Wojciech Harapkiewicz i Marcin Budynek
Foto: Widok na forum PWSIiP z góry
cz
cz, 24 października 2013 13:56
Data ostatniej edycji: cz, 24 października 2013 17:34:11

 
 

W celu świadczenia przez nas usług oraz ulepszania i analizy ich, posiłkujemy się usługami i narzędziami innych podmiotów. Realizują one określone przez nas cele, przy czym, w pewnych przypadkach, mogą także przy pomocy danych uzyskanych w naszych Serwisach realizować swoje własne cele i cele ich podmiotów współpracujących.

W szczególności współpracujemy z partnerami w zakresie:
  1. Analityki ruchu na naszych serwisach
  2. Analityki w celach reklamowych i dopasowania treści
  3. Personalizowania reklam
  4. Korzystania z wtyczek społecznościowych

Zgoda oznacza, że n/w podmioty mogą używać Twoich danych osobowych, w postaci udostępnionej przez Ciebie historii przeglądania stron i aplikacji internetowych w celach marketingowych dla dostosowania reklam oraz umieszczenia znaczników internetowych (cookies).

W ustawieniach swojej przeglądarki możesz ograniczyć lub wyłączyć obsługę plików Cookies.

Lista Zaufanych Partnerów

Wyrażam zgodę