„Jedynka” czeka na czystą wodę w kuchni i stołówce
- Nowoczesna stołówka w naszej szkole nie została jeszcze oddana do użytku, ponieważ okazało się, że woda w kranach ma niedobre właściwości do użytkowania w celach spożywczych – mówi Krystyna Kamińska, dyrektor Szkoły Podstawowej nr 1 w Łomży, gdzie w piątek 2 tygodnie temu otwarto po remoncie za 1 mln 200 tys. zł kuchnię ze stołówką, mogące wyżywić 350 uczniów. - Dzień po uroczystościach wykonawca prac remontowych przywiózł panią z sanepidu, która pobrała próbkę wody. Po przebadaniu w laboratorium okazało się, że woda ta nie ma odpowiedniej jakości.
Pracownica sanepidu słabe właściwości bio- i fizykochemiczne wody tłumaczyła - prawdopodobnie położeniem w pionie żywieniowym nowych rur i poradziła wypuszczenie przez nie większej ilości wody, aby spływająca intensywnie ciecz przepłukała od środka instalację wodociągową. Po takich zabiegach pobrano próbki wody do zbadania właściwości w laboratorium. - Jeśli jakość wody okaże się odpowiednia do celów spożywczych, to od razu zgłosimy kuchnię i stołówkę do odbioru przez sanepid – zapowiada dyrektor SP nr 1 Krystyna Kamińska. - Wszystkie inne wymogi wypełniliśmy.
Dyrektor Kamińska jest przekonana, że gdyby nie tak nieoczekiwane odkrycie dużego pogorszenia jakości wody w nowych rurach pionu żywieniowego, uczniowie „Jedynki” mogliby jeść w tygodniu przed Świętem Niepodległości pierwsze ciepłe posiłki w szkole. - Czekamy na wyniki z drugiego badania wody – podsumowuje optymistycznie. - Jeżeli będą dopuszczające do użytku, możemy do gotowania i serwowania obiadów przystąpić od wtorku po świętowaniu odzyskania Niepodległości. Mamy zaplanowane dostawy produktów i przygotowaną do przyrządzania dań profesjonalną kadrę. Do tej pory Bursa Szkolna nr 1 robiła nam dobre, smaczne, pożywne i duże porcje obiadowe, za co jako dyrektor jestem bardzo wdzięczna. Wkrótce my też u siebie będziemy gotować równie dobrze.
Mirosław R. Derewońko
zobacz: Z późnego Gierka w HACCP