Jedna ze 100 najlepszych restauracji Polski jest w Łomży
- Inspektorzy przewodnika „Poland 100 Best Restaurants” po raz kolejny docenili moją restaurację Garage Grill & Bar – mówi Iwona Gosk z Łomży, która utworzyła lokal przed ponad 5-oma laty. - Tym razem otrzymaliśmy 4 widelce! Co ich do tego przekonało? Złożyło się na to wiele czynników. Przede wszystkim, jakość naszych dań. Bazujemy na składnikach lokalnych i dostarczanych przez najlepszych dostawców. Wiemy, że nie da się zbudować dobrej kuchni bez najlepszego produktu.
- Takie podejście procentuje – opowiada z dumą właścicielka docenionej w Polsce firmy. - Kolejna kwestia to sam lokal, jego klimat, panująca w nim atmosfera. Już od wejścia goście czują unoszący się w restauracji zapach steków, grillowanych burgerów, świeżych ziół... Mają okazję wypocząć w eleganckim, miłym dla oka wnętrzu. To wszystko sprawia, że nasi goście wracają – i to z odległych miejscowości. Kuchnia w Garage Grill & Bar jest centrum i sercem mojej restauracji. Wiemy, że to właśnie z jej powodu goście nas odwiedzają. Charakteryzuje nas różnorodność oraz wysoka jakość potraw. Dania wykonane są z niezwykłą starannością, ze świeżych składników, a to wpływa na ich smak. Tak jak kuchnia jest sercem restauracji, tak atmosfera jest jej duszą. Od atmosfery w lokalu zależy, czy chcemy spędzać czas w wybranym miejscu. Schludne i estetyczne wnętrza wpływają na jakość spędzonego tutaj czasu i przyjemność z konsumpcji. Przyjazne i rodzinne podejście do gości, spontaniczna rozmowa sprawiają, że goście chętnie wracają do Garage Grill & Bar. Organizujemy też spotkania okolicznościowe, które pozwalają na spędzenie czasu w większym gronie. Odbywają się u nas liczne koncerty na żywo, recitale, imprezy tematyczne, disco party, standupy i kabarety.
Inspektorzy odwiedzili i ocenili 814 restauracji
Jak podają twórcy listy Poland 100 Best Restaurants, zależy im na promowaniu miejsc „tworzonych z pasją, przy zachowaniu najwyższej jakości. Gala i przewodnik to podsumowanie tego, co dobrego wydarzyło się w polskiej gastronomii”. Organizatorzy traktują wydarzenie jako impuls do rozwoju branży restauracyjnej.
Tegoroczny Finał XII edycji przewodnika Poland 100 Best Restaurants odbył się w Hotelu Żubrówka w Białowieży, gdzie ponad 200 właścicieli i szefów kuchni, w tym Dariusz Sienicki z Garage Grill & Bar, ucieszyło się z docenienia i wyróżnienia.
Metodę wyboru opisano na stronie organizatora: przeszkoleni, anonimowi inspektorzy odwiedzili i ocenili 814 restauracje. Na listę 100 najlepszych trafiły miejsca godne uwagi. Pomógł kwestionariusz stu podpunktów. Punkty przyznawano za jakość i świeżość produktów, harmonijność menu, walory smakowe serwowanych dań, profesjonalizm i jakość obsługi, komfort i atmosferę pobytu, otoczenie i wnętrze restauracji. Ponadto dołączono opinie konsumentów, ażeby ocena była bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych. Restauracje są uszeregowane według „Poland 100 Best Restaurants Score” na podstawie kompilacji przewodników i recenzji online. Dla każdej restauracji obliczana jest średnia wszystkich standardowych ocen, recenzji, ważona wskaźnikiem wiarygodności źródła i z oceną inspektorów, przeprowadzoną podczas badania Mystery Shopping.
Garage Grill & Bar w konkurencji z Belvedere
Tym sposobem najlepszą restauracją w Polsce została Drukarnia Smaku Cristina w Zakopanem, w której szefem kuchni jest Karol Górka, tworzący „autorskie dania kuchni polskiej, wzbogacone o międzynarodowe inspiracje i ducha slow food”. Sery, kiszonki, marynaty i pieczywo przygotowuje się na miejscu w przeszklonej kuchni. Tytuł najlepszej karczmy w Polsce otrzymała Karczma Chata Zbójnicka, prowadzona w stolicy Tatr przez Halinę Zapotoczną. Dania robi się na bazie produktów regionalnych, splatając podhalańską tradycję z nowoczesnymi technikami gotowania i podawania.
Nagrody przyznano w 3 grupach: AWARD OF EXCELLENCE – 3 widelce, BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 4 widelce oraz GRAND AWARD – 5 widelców. Restauracje, które nie weszły do finałowej 100-tki, lecz były sklasyfikowane, otrzymały 2 widelce lub 1 widelec. Nagrody specjalne dostali, m.in. Szef Kuchni Roku Tomasz Bułach, Osobowość Kulinarna Roku Janusz Gancarczyk, Szef Kuchni Jutra Roku 2023 Bartosz Fabiś oraz Kucharz Odkrycie Roku 2023 Rafał Grzegorzek.
Łomżyńska restauracja Iwony Gosk pięła się roku po roku w punktacji, zdobywając 4 widelce, czyli tyle, ile ma Restauracja Belvedere w Łazienkach w Warszawie. Łomżynianka marzy o 5 widelcach.
Organizatorem powstania przewodnika, który tworzy ranking 100 najlepszych w Polsce restauracji, jest firma Eventic Cezarego Wołodko z Gdyni, działająca od ponad 20 lat. Restauratorzy otrzymali wydrukowane przewodniki i pakiety reklamowe, m.in. z promocją w mediach społecznościowych.
W tym zestawieniu znalazła się także Restauracja w Kamienicy znajdująca się na Starym Rynku w Łomży.
Mirosław R. Derewońko
tel. red. 696 145 146
Mistrz Kurt Scheller chce być kucharzem w Łomży?!
Dzień Kobiet pracowitych, odważnych i przedsiębiorczych