Zwycięzcy w konkursie Food Expert
Gabriela Żebrowska z Ostrołęki. zwyciężyła w Konkursie Wiedzy o Bezpieczeństwie i Certyfikacji Żywności „Food Expert”, zorganizowany przez Wydział Informatyczno-Technologiczny ANS w Łomży.
Od dzieciństwa interesuje się żywnością, „czyta etykiety na produktach i wybiera te produkty, które nie są mocno przetworzone lub naszpikowane szkodliwymi substancjami” - zdradza zwyciężczyni „Food Expert” Gabriela Żebrowska z III Liceum Ogólnokształcącego im. Unii Europejskiej w Ostrołęce. Dbanie o zdrowie i świadomość konsumencką wpoiła laureatce mama. Za zwycięstwo w konkursie organizowanym przez Akademię Nauk Stosowanych w Łomży Gabriela otrzymała puchar rektora oraz elektryczną hulajnogę i smartwatch'a.
– Tematyka konkursu była dość trudna, gdyż nie wpisuje się w podstawę programową kształcenia na poziomie szkół średnich, ale uważamy, że jest bardzo istotna ze względu na propagowanie wiedzy o bezpieczeństwie konsumenckim. Dlatego postanowiłam zachęcić uczniów do udziału w tym konkursie. I przygotować ich merytorycznie. Było to trudne, czasochłonne zadanie, ale chcieliśmy spróbować swoich sił. Cieszymy się z sukcesu Gabrysi, która jest bardzo zdolna, chłonna nowej wiedzy z różnych dziedzin, ambitna – mówi Paulina Szczerbo-Sawicka, nauczycielka biologii Gabrieli.
Jak się okazuje wszystkie osoby, które stanęły na podium uzyskały taką samą liczbę punktów. O zwycięstwie zdecydowało drugie kryterium konkursowe, czyli czas rozwiązania testu. Zwyciężczyni swój test rozwiązała w 7 minut i 18 sekund. Drugiej Natalii Bykowskiej (Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Mońkach) zajęło to 19 minut i 7 sekund, a trzeciej Weronice Salachowskiej (Zespół Szkół im. Bolesława Podedwornego w Niećkowie) 20 minut i 4 sekundy.
Konkurs Wiedzy o Bezpieczeństwie i Certyfikacji Żywności „Food Expert” został przygotowany przez Wydział Nauk Informatyczno-Technologicznych ANSŁ, na którym prowadzone są kierunki związane z tematyką konkursową: Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności oraz Technologia żywności i żywienie człowieka.
– Nasz Wydział jest specjalistycznie przygotowany do kształcenia ekspertów z obszaru wiedzy o żywności. Dysponujemy Halą technologiczną, która w 2018 roku została oceniona przez Polską Komisję Akredytacyjną, jako najlepsza tego typu hala technologiczna do kształcenia studentów w kraju – mówi dr Piotr Karpiński, technolog żywności z ANSŁ, który czuwał nad detalami organizacyjnymi i merytorycznymi konkursu.
Uczelniany konkurs składał się z dwóch etapów. Na etapie szkolnym do konkursu przystąpiło 198 uczniów z dziewiętnastu szkół i z trzech województw: podlaskiego, mazowieckiego, warmińsko-mazurskiego. Do finału zakwalifikowało się 72 uczestników, którzy 5 grudnia na łomżyńskiej uczelni rozwiązywali test składający się 40 pytań dotyczących np. systemu HACCP w zakładzie produkcyjnym, systemów jakości, odpowiedniej reakcji na stwierdzoną w zakładzie cukierniczym pleśń na konfiturze.
Nagrody w konkursie ufundowali: Rektor Akademii Nauk Stosowanych w Łomży, Firma EDPOL Food & Innovation z Łomży, Grupa PEPEES S.A. z Łomży, Firma GREENVIT z siedzibą w Zambrowie i filią w Łomży.
źródło: ANS w Łomży