Smaczny poranek w szkole
Środowy poranek w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Marianowie był wyjątkowy. Młodzież mieszkająca w szkolnym internacie przygotowała wykwintne śniadanie dla wszystkich uczniów. Rozstawione w holu stoły uginały się od różnego rodzaju pieczywa, past, przekąsek i ciast.
W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Marianowie trwa „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w Marianowie”. Środowe śniadanie - jak przekazuje Sławomir Łomotowski, dyrektor szkoły - było „Świętem chleba” okraszonym promocją zdrowego stylu życia.
- To okazja do refleksji nad wartością i jakością spożywanego chleba na co dzień – podkreśla Łomotowski.
Uczniowie mogli kosztować różnego rodzaju pieczywa pełnoziarniste. Uczniowie wraz wychowawcami internatu przygotowali rożnego rodzaju pasty z ciecierzycy, soczewicy czerwonej oraz dipy. Były zdrowe i kolorowe przekąski owocowe i warzywne, a jako słodka przekąska królowało ciasto z pomidorów i dyni.
- Tradycyjne chipsy zastąpione zostały kolorowymi warzywami pociętymi w słupki, które szybko znikały ze stołów maczane w smacznych i zdrowych dipach – opisuje dyrektor Łomotowski zapewniając, że dzisiejsza uroczystość wpisze się na stałe w kalendarz szkolny w Marianowie.