Wygrali staż u Okrasy
Natalia Farfułowska i Piotr Pastorczyk uczniowie Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży zostali laureatami wojewódzkiego konkursu kulinarnego. W rozegranym wczoraj finale konkursu przygotowali kapuśniak na pstrągu z pierożkiem ziemniaczanym, żołądki gęsie w sosie z grzybów leśnych z kaszą pęczak oraz ciasto Marcinek. Oprócz lauru zwycięzcy otrzymali staż w warszawskiej restauracji Karola Okrasy, który był jednym z członków jury.
W zmaganiach finałowych drugiej edycji konkursu udział wzięło 11 zespołów z podlaskich szkół rolniczych.
- Jesteście nadzieją, że tradycja Podlasia, kultura kulinarna tego regionu przetrwa. Dziękuję za to Wam i Waszym opiekunom – mówił uczestnikom konkursu Karol Okrasa. – Wasza tu obecność, wasze umiejętności są najlepszą inwestycją! Jestem tego przykładem, bo wychowałem się w małej miejscowości, chodziłem do maleńkiej szkoły i jednak się udało, a to dzięki wiedzy i pracy. Wy macie już dużą wiedzę, umiejętności też, bo dziś jesteście w finale, teraz tylko praca – nad nerwami. Bo dziś wygra ten, kto popełni najmniej błędów.
Po kilkugodzinnej rywalizacji z garnkami i patelniami wygrał zespół Natalia Farfułowska i Piotr Pastorczyk z Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących nr 7 w Łomży, który do konkursu przygotowywała Katarzyna Chojnowska.
- Konkurencja była bardzo mocna – mówi Katarzyna Chojnowska. - Ten konkurs jest bardzo prestiżowy i już udział w finale był dla Natalii i Piotra dużym osiągnięcie, a o zwycięstwie to chyba nikt nawet nie marzył. Oni cieszyli się, że będą mogli uczestniczyć w warsztatach w pana Karola Okrasy, a wygrany staż w jego restauracji jest czymś niesamowitym.
Natalia i Piotr są uczniami trzeciej kasy technikum żywienia i usług gastronomicznych łomżyńskiej „Wety”. Ich opiekunka mówi, że oboje mają artystyczne dusze i pasję do gotowania. Piotrek już w wolnym czasie pracuje. Choć oboje w szkolnych konkursach byli już doceniani, to wczorajsze zwycięstwo w wojewódzkim konkursie kulinarnym jest największych dotychczasowym ich sukcesem. Katarzyna Chojnowska wierzy, że mogą zostać mistrzami kuchni. - Potrzeba lat pracy, dużo wysiłku, ale można zostać mistrzem kuchni, tak jak pan Karol Okrasa. Dużo osób po technikach gastronomii zostaje szafami kuchni, pracuje w super hotelach – mówi Chojnowska dodając, że także absolwenci Wety są takimi kucharzami, szefami kuchni w regionie.
Drugie miejsce zajął Zespół Szkół w Niećkowie – Katarzyna Fałtyn i Karolina Kraujutowicz, III miejsce na podium zdobyli uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Rudce – Katarzyna Świerżewska i Ewelina Dmitruk. Jury postanowiło też przyznać wyróżnienie Elżbiecie Jakubowskiej i Roksanie Kowalczyk z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach.
napodstawie relacji wrotapodlasia.pl