środa, 22 maja 2019 napisz DONOS@

Jurorzy w „Wecie” zachwyceni kapuśniaczkiem na bulionie

Marek Gruszfeld z sentymentem wraca w dawne szkolne mury, z których jako technolog żywności wyfrunął w wielki świat, aby rozpocząć dorosłe życie. Tutaj poznał małżonkę w 1. klasie technikum i powrócił jako juror sztuki kulinarnej. O dwa razy starszym koledze z „Wety” nie wiedział 18-letni Jakub Chojnowski z Łomży, który z przejęciem w nowoczesnej kuchni przygotowywał przystawkę, danie i deser w wojewódzkim konkursie gastronomicznym „Gotuj z klasą”. Jakubowi do gotowania ze smakiem wystarczył jak on zręczny i pomysłowy kolega Robert Stępkowski. Tylko czy wygrali?

Jakub gotowaniem, smażeniem i pieczeniem interesował się od dziecka. Do konkursu wprowadził znaną z domowej tradycji bułeczkę ziemniaczaną: do tartego jak na placki ciasta dodali z Robertem puree i usmażyli na głębokim oleju rzepakowym. Dla nuty smaku polali śmietanką 18-procentową z kryształkami cukru. Skąd mieli składniki do konkursowych potraw?  - Mamo, dasz na składniki 20 złotych? - śmieje się Robert, opowiadając, jak mistrzowie sztuki kulinarnej zdobywają sponsorów. 

Gości serdecznie witała i uczniów przedstawiała z sympatią dyrektorka „Wety” Bogumiła Olbryś w jasnej i kolorowej stołówce szkolnej. Do udziału w drugim konkursie gastronomicznym uczniów szkół średnich rolniczych zgłosił się w tym roku 11 placówek. Ubiegłoroczną edycję wygrał ZSR w Sokółce. - Za moich czasów uczniowie nie mieli wstępu do kuchni i nie było takiej specjalizacji jak kucharz w „Wecie” - wspominał, oglądając z podziwem stalowe blaty i urządzenia na połysk Marek Gruszfeld, obecnie szef Bistro w sąsiedztwie BP Marka Zacharzewskiego, któremu podziękowano za szczodrość darczyńcy we współpracy z Zespołem Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących w Łomży. „Wetę” odwiedzili ponadto, np.: Iwona Krzyżanowska (zastępca dyrektora departamentu rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego w Białymstoku, koordynator organizacji konkursu) i Damian Polnicki (dyrektor Hotelu Gromada w Łomży). Z nauczycielką przedmiotów zawodowych Martą Jankowską jury oceniało wygląd, zapach, smak, konsystencję, technologię przygotowania potraw.

Kuba Chojnowski zachowuje stoicki spokój podczas smażenia w papirusie ryby, wcześniej wyjętej z pomarańczowej marynaty z ziołami – dociska łopatką papier, by mięso się nie rozpadło i trzymało kształt. W międzyczasie wymienia uwagi z równie jak on opanowanym i sprawnym przy różnych przyrządach kuchennych Robertem. Rozumieją się w lot i bezkonfliktowo, a to sprawia, że chętnie przystępują do kolejnych konkursów. Tym razem organizatorom chodzi o upowszechnianie wiedzy na temat oryginalnych potraw regionalnych, np., jak bułeczki z domu Kuby, kapuśniak na bulionie z pstrąga czy pierekaczewnik. Od aromatycznych zapachów kręciło się w nosie i w głowie, aż ślinka  ciekła na myśl, jakież to ucztowanie mogą przygotować młodzi, zdolni, ambitni i pracowici adepci. 

Do rywalizacji przystąpiło 5 zespołów 2-osobowych: Natalia Sawicka i Jakub Roszkowski, Piotr Pastorczyk i Natalia Farfułowska, Bartłomiej Zysk i Jacek Kamiński, Jakub Chojnowski i Robert Stępkowski oraz Aleksandra Wałkuska i Patrycja Aksiucik. Nad ich pracami w kuchni czuwała też nauczycielka zawodu Marta Jackowska. Zwyciężyli podopieczni Katarzyny Chojnowskiej: Natalia Farfułowska i Piotr Pastorczyk. W nagrodę pojadą 22. maja na zawody wojewódzkie, po których jedynie zwycięzca podlaski konkursu „Gotuj z klasą” otrzyma w nagrodę warsztaty praktyczne u Karola Okrasy w Restauracji Plater w Hotelu Intercontinental. Łomżyńskie jury zachwycało się kapuśniaczkiem na bulionie rybnym z pierożkami od Natalii i Piotra, gęsimi żołądkami w sosie i marcinkiem z 18 warstw kruchego, delikatnego ciasta, przekładanego delikatnym kremem. Teraz trzeba by pomyśleć o przysmakach, jakimi zwycięzcy z „Wety” zachwycą jurorów w Białymstoku.

Mirosław R. Derewońko

Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:

 
190401023634.png
 
4lomza.pl Regionalny Portal Copyright © Speed s.c. 2005r - 4too v.1.0

W celu świadczenia przez nas usług oraz ulepszania i analizy ich, posiłkujemy się usługami i narzędziami innych podmiotów. Realizują one określone przez nas cele, przy czym, w pewnych przypadkach, mogą także przy pomocy danych uzyskanych w naszych Serwisach realizować swoje własne cele i cele ich podmiotów współpracujących.

W szczególności współpracujemy z partnerami w zakresie:
  1. Analityki ruchu na naszych serwisach
  2. Analityki w celach reklamowych i dopasowania treści
  3. Personalizowania reklam
  4. Korzystania z wtyczek społecznościowych

Zgoda oznacza, że n/w podmioty mogą używać Twoich danych osobowych, w postaci udostępnionej przez Ciebie historii przeglądania stron i aplikacji internetowych w celach marketingowych dla dostosowania reklam oraz umieszczenia znaczników internetowych (cookies).

W ustawieniach swojej przeglądarki możesz ograniczyć lub wyłączyć obsługę plików Cookies.

Lista Zaufanych Partnerów

Wyrażam zgodę