XX Olimpiada Wiedzy o Żywności w Wecie
Joanna Browarek – uczennica z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Spożywczych w Olsztynie zajęła pierwsze miejsce w etapie okręgowym XX Olimpiady Wiedzy o Żywności. W łomżyńskiej „Wecie” rywalizowało 20 uczniów techników o profilu spożywczym z województwa podlaskiego, warmińsko – mazurskiego i mazowieckiego. - Poziom tegorocznej olimpiady jest dobry – oceniała dr inż. Róża Biegańska - Marecik z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. - Jestem w Zespole Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży po raz pierwszy i doceniam profesjonalizm przygotowania i działania, a także gościnność gospodarzy.
- Celem Olimpiady jest rozbudzenie zainteresowania u uczniów przedmiotami zawodowymi, a oprócz tego integracja środowiska, szkół kształcących w zawodach związanych z technologią żywności – mówi Dorota Chilińska nauczycielka przedmiotów zawodowych w ZSWiO Nr 7 w Łomży.
Uczniowie najpierw przez 60 minut pisali test składający się z 58 pytań z zakresu przetwórstwa żywności, analizy żywności, ekonomii i techniki, po czym do części ustnej zakwalifikowano tych z najwyższą ilością punktów. W finale uczniowie mieli za zadanie odpowiadać na wylosowane pytania z bloku przetwórczego, analitycznego i ekonomicznego.
- Konkursowiczów nie zaskoczyły pytania o skład ciasta parzonego, system HACCP, procesy fermentacyjne czy prędkość mrożenia produktów. Za to zmagali się z podziałem drobnoustrojów na psychrofile, mezofile i termofile czy z metodami pomiaru gęstości różnych produktów spożywczych – relacjonuje Magdalena Budziszewska z Wety.
Ostatecznie okręgowy etap olimpiady wygrała Joanna Browarek z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Spożywczych w Olsztynie. Na drugiej pozycji uplasował się Marcin Klonowski z tej samej szkoły, a na trzecim podium stanął Daniel Koliński z Zespołu Szkół Zawodowych w Wysokiem Mazowieckiem. Dwa kolejne miejsca należały do uczennic z Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży: Pauliny Charubin i Karoliny Górskiej.
Nagrody dla najlepszych olimpijczyków ufundowali: Wyższa Szkoła Agrobiznesu w Łomży oraz Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Podlaski Oddział Regionalny w Łomży, a sponsorem słodkich upominków był Zakład Piekarniczo – Cukierniczy S. C. K. J. i J. Śledziewscy.