Technologie jutra już dzisiaj ma PWSliP w Łomży
Z imponującym fasonem i rozmachem na miarę ogólnopolską wchodzi w rok akademicki 2013 / 2014 Instytut Technologii Żywności i Gastronomii Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości. W nowo zbudowanym kompleksie przy ulicy Akademickiej, naprzeciwko gmachu głównego uczelni, w której naukę rozpocznie ponad 2030 studentów, pojawiły się lśniące chromem i stalą urządzenia o wartości 17 000 000 złotych, gdy cały kompleks kosztował 54 mln. Studenci żywieniowcy będą „produkowali” najwyższej jakości: płatki, chrupki, piwo, soki i mleko w proszku. Znawcy twierdzą, że PWSliP to teraz jedna z kilku najlepiej wyposażonych uczelni w Polsce. Przed inauguracją roku akademickiego przecięcia wstęgi dokonali, m.in., minister nauki i szkolnictwa wyższego prof. Barbara Kudrycka, rektor PWSIiP Robert Charmas i ks. bp Tadeusz Bronakowski, który poświęcił – jak sam to określił - „ośrodek poszukiwania i szerzenia prawdy”.
Na uroczystość otwarcia kompleksu przybyło kilkuset reprezentantów środowisk politycznych, społecznych, gospodarczych i zawodowych z Łomży, Ziemi Łomżyńskiej i, głównie, Podlaskiego. W historię budowy, która zaczęła się 27. lipca 2006 od inicjatywy prof. Kazimierza Pieńkowskiego, pierwszego rektora PWSIiP, wprowadził kanclerz uczelni Henryk Trojanowski. Był kierownikiem projektu, finansowanego z programu unijnego Rozwój Polski Wschodniej, w czym pomagała mu Irena Wiska. Kanclerz PWSIiP przypomniał też postać pierwszego dyrektora instytutu prof. Piotra Lewickiego z SGGW w Warszawie (zmarł w styczniu 2012). Kamień węgielny z aktem erekcyjnym wmurowano 5. maja 2009. Milowe kroki w budowie kompleksu ilustrowano zdjęciami na plazmie. Dziennikarzy po nowoczesnych wnętrzach z super nowoczesnym wyposażeniem laboratoryjnym oprowadzali, m.in., dr Dariusz Surowik, pełnomocnik rektora ds. rozwoju PWSIiP i współpracy z zagranicą, dr inż. Dorota Nowak, dyrektor hali eksperymentów i badań Instytutu Technologii Żywności i Gastronomii PWSIiP, mgr Janusz Tykocki z Instytutu Informatyki i Automatyki oraz rzecznik prasowa rektora Ewa Zabłocka i Bartosz Jerzy Klepacki z biura prasowego uczelni. Na początek jednak przeprowadzono pokaz na zewnątrz w autobusie MPK, gdzie Marek Chojnowski, informatyk i kierownik techniczny, oraz Andrzej Petkowski, specjalista do spraw technicznych, prezentowali nowinkę: bilet elektroniczny MPK, zintegrowany z bazą osobową PWSliP. Bilet zadziałał, wykładowcy nie odjechali na miasto, tylko cierpliwie tłumaczyli technologie XXI wieku.
Najbardziej smakowite i pożywne studia w Łomży
- Hala technologiczna w Łomży jest obszerna i pod względem jakości sprzętu lepsza, niż mamy do dyspozycji w Warszawie – objaśnia dr inż. Dorota Nowak, również wykładowca Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. - W pierwszej części hali dominuje przemysł spożywczy, natomiast w drugiej gastronomia. Trzeba podkreślić, że współcześnie przemysł wchodzi w obszary gastronomii, a gastronomia w przemysł. Sztandarowy przykład stanowi skala produkcji i sprzedaży McDonald's.
Naukowiec z zachwytem opowiada o najdroższej maszynie kompleksu, kosztującej 1 mln 600 tys. złotych. Łomżyński Ekstuder z Francji jest jedynym w Polsce i nie dziwota, że stał się obiektem westchnień specjalistów w naszym kraju. To właśnie on pozwala w warunkach laboratoryjnych wytwarzać dietetyczne płatki i pieczywo chrupkie. Błyszcząca kotłami różnej wielkości i oplątana mnóstwem rurek destylarka to małe przedsiębiorstwo do destylacji alkoholowej. Ekstraktory służą do zagęszczania wielorakich substancji, dzięki czemu z proszku powstanie sok owocowy, zaś filtry membranowe umożliwią uzyskanie czystej wody pitnej ze słonej i zanieczyszczonej wody morskiej.
Oprócz tego uznanie budzi pakowarka w atmosferze modyfikowanej i liofilizator, dający pewność zachowania najwyższej jakości, pasteryzator płytowy, młyn do mąki i suszarka rozpyłowa. Będzie z tego korzystała studencka młodzież żywieniowców, których na pierwszym roku jest około 50 pod bacznym okiem adiunkt dr Mileny Stachelskiej. Wiadomo, że zapowiadają się smakowite zajęcia.
Łomżyński student za sterami urządzeń w Dubnicy
Podobnie tajemniczo wyglądały nowiutkie urządzenia w pracowni fizyki Instytutu Informatyki i Automatyki. Studenci będą mogli eksperymentalnie weryfikować prawa mechaniki, akustyki, optyki i prądowe. Zwraca uwagę robot przemysłowy do czynności powtarzalnych i dla człowieka niebezpiecznych, jak wielkoprzemysłowe malowanie, lakierowanie czy spawanie. Ważyć i mierzyć temperaturę oraz wiele innych parametrów materiału umożliwia kolejne stanowisko, obok którego pyszni się skaner 3D, umożliwiający przetwarzanie przestrzeni: ze zdjęcia filiżanki za pomocą obrabiarki 3D powstanie filiżanka jak prawdziwa. Łomżyńscy informatycy podjęli współpracę z instytutem technologii w słowackiej Dubnicy, pracującym, m.in., dla Siemensa i Volkswagena. Prof. Ladislav Varkoly wyjaśniał, że owocem kooperacji ma być prowadzenie zajęć w taki sposób, aby z Łomży można było sterować urządzeniami w Dubnicy, a ze Słowacji - sprzętem w Polsce.
Uwieńczeniem naukowej wycieczki było było skosztowanie lodów i ciasteczek, jakie powstały w laboratoryjnej kuchni, której jest szefową mgr Dorota Miarka, wicedyrektor instytutu. Jej oczkiem w głowie jest sous vide do gotowania w niskich temperaturach, piece konwektorowe i cukiernicze oraz wędzarnia. To wszystko w gotowości czekało zarówno na gości, jak i na studentów, nie tylko pierwszego roku, którzy zainaugurowali rok akademicki PWSliP w poniedziałek w samo południe.
Mirosław Robert Derewońko