Inauguracja nowego roku PWSIiP w nowym gmachu
Nowy tok akademicki naukowcy i ponad 2 000 studentów Państwowej Wyższej Szkoły i Informatyki w Łomży rozpocznie w nowoczesnych budynkach, które stanęły już przy ul. Akademickiej. Na ponad 9 000 metrów kwadratowych znajdzie się dość miejsca na aulę, bibliotekę, sale wykładowe, halę technologiczną i laboratoria. - Wydaje mi się, że w październiku najbardziej zadowoleni będą studenci, kiedy wreszcie wejdą do laboratoriów – podsumowuje Irena Wiska, kierownik działu nauki i współpracy z gospodarką PWSIiP. - Nie tylko zobaczą tam, ale będą mogli także korzystać z najnowocześniejszego sprzętu, jaki jest dostępny w tym roku w Europie. Sama chciałabym móc raz jeszcze postudiować w tak znakomitych warunkach!
- Umowa na budowę nowoczesnego kompleksu budynków została podpisana w grudniu 2010 roku jako realizacja projektu, służącego wsparciu Instytutu Technologii Żywności i Gastronomii oraz Instytutu Informatyki, Automatyki i Robotyki – tłumaczy Irena Wiska. - Koszt całego przedsięwzięcia wynosi około 54 mln zł, z czego około 28 mln zł wydatkujemy na budowę, a na wyposażenie około 24 mln zł. Pieniądze na tak wielką inwestycję, najnowocześniejszą w regionie, pozyskaliśmy z funduszy unijnych w ramach Programu Operacyjnego Rozwój Polski Wschodniej.
W gmachu najbliższym ul. Poznańskiej znajdzie się aula wykładowa na 400 miejsc i obszerne, otwarte forum, na którym spotkania będą mogli organizować studenci. W drugim gmachu – biblioteka uczelni, sale wykładowe i pomieszczenia dydaktyczne, natomiast w trzecim – hala technologiczna i 13 laboratoriów.
- W hali technologicznej staną rządzenia, które będzie można zestawiać w zależności od rodzaju zajęć w mini linie produkcyjne – opowiada Irena Wiska. - Pozwolą one na dowolne eksperymenty w dziedzinie produkcji i przechowywania przetworów rolno-spożywczych, ponieważ zależy nam, aby w Instytucie rodziły się pomysły i metody nowoczesnej obróbki żywności. Prace będą dotyczyły, m.in., przetwórstwa mleka, mięsa i zbóż. Z kolei w laboratoriach fizycznych i chemicznych będą prowadzone badania i analizy, czy wszystkie procesy na mini linii zaprojektowane są prawidłowo.
Władze Państwowej Wyższej Szkole Informatyki i Przedsiębiorczości szacują, że nowoczesny kompleks będzie mógł jednocześnie służyć nawet 600 studentom Instytutu Technologii Żywności i Gastronomii oraz Instytutu Informatyki, Automatyki i Robotyki. Celem jest tworzenie nowych technologii i kształcenie specjalistów na najwyższym poziomie naukowym i zawodowym.
Mirosław R. Derewońko