Przejdź do treści Przejdź do menu
czwartek, 29 września 2022 napisz DONOS@

Azotany w żywności

Azotany to dość powszechna nazwa, która stale pojawia się w czasopismach, telewizji i internecie. Nie każdy z nas jednak czym są azotany, oraz jaki wpływ mają na zdrowie i życie człowieka. Czy warto się ich bać? Jaka jest dopuszczalna zawartość azotanów? Jaka jest dopuszczalna ilość azotanów? A może są naszym sprzymierzeńcem?

Zawartość związków azotowych

Azotany to substancje mineralne, łatwo rozpuszczają się w wodzie. Mają właściwości utleniające, najczęściej stosowane w rolnictwie jako nawóz mineralny. Same w sobie w dopuszczalnych dla człowieka normach mają pozytywny wpływ na organizm – działają ochronnie na infekcje skóry, przewodu pokarmowego, a także obniżają ciśnienie krwi i mogą poprawić wydolność fizyczną. Najwięcej azotanów przyjmujemy w warzywach (zwłaszcza w ziemniakach, sałacie, burakach), oraz w wodzie. Nadmierna zawartość związków azotowych w owocach i warzywach świadczy o zanieczyszczeniu gleby pochodzącym z oprysków pestycydami (herbicydy, fungicydy i zoocydy), czy zanieczyszczonego powietrza (tlenki azotu i kwas azotowy które dostają się w glebę z opadami). Badanie na poziom zawartości azotanów pozwala więc ocenić ogólną kondycję produktu i jest najlepszą alternatywą dla drogich badań laboratoryjnych. Nadmiar azotanów w żywności jest zjawiskiem niepokojącym.

 

Zawartość azotanów

Chcąc tego czy nie, azotany w żywności przyjmuje każdy z nas – są elementem diety każdego człowieka. Dopóki przyjmowane są one w normie nie są one dla nas toksyczne (zgodnie z wytycznymi WHO dopuszczalne spożycie na dzień dla dorosłego człowieka nie powinno przekraczać 5mg/kg masy ciała). Problem pojawia się, gdy norma ta zostaje przekroczona. Zbyt duża ilość azotanów w organizmie powoduje podrażnienie śluzówki jelita cienkiego oraz działa negatywnie na wchłanianie. Aż ¼ azotanów pod wpływem bakterii bytujących w żołądku oraz panującego tam środowiska kwaśnego przekształca się w toksyczne azotyny, a te z kolei wywołują szereg negatywnych skutków. Jednym z największych zagrożeń jest między innymi niedokrwistość, niedotlenienie tkanek (sinica), zaburzenie pracy tarczycy, zaburzenie wchłaniania witaminy A i witamin z grupy B, oraz białka, węglowodanów i tłuszczy, a także mogą wywołać raka żołądka, lub jelita grubego. Azotany w żywności przyjmowane ponad normę podejrzewane są również o wyższe ryzyko Alzheimera, stłuszczenia wątroby i występowania nadciśnienia. Czy istnieje szansa, żeby się przed tym uchronić? 

obraz_1.jpg

Soeks Ecovisor F4 – urządzenie do mierzenia azotanów w żywności 

Wychodząc na przeciw obawom o zdrowie i życie swoje i swoich najbliższych na rynku pojawiło się urządzenie mające na celu samodzielne testowanie żywności z wykorzystaniem pomiaru azotanów. Jest to niewielkich rozmiarów urządzenie do mierzenia azotanów w żywności, które za pomocą opatentowanej technologii pozwala kontrolować azotany w produktach spożywczych. Dzięki niemu zmierzymy ilość azotanów w owocach, warzywach, surowym mięsie i rybach, ale również zbadamy twardość wody. Jego głównym atutem jest niewielki rozmiar oraz prostota i intuicyjność w obsłudze. Aby uruchomić uruchomić urządzenie do mierzenia azotanów w żywności wystarczy je włączyć, wybrać program, zdjąć osłonkę z sondy, z dostępnej listy wybrać produkt, który będzie poddany testowi, umieścić w nim sondę i z kolorowego wyświetlacza odczytać wynik. Aby ułatwić odczyt tło podświetla się na zielono, jeśli azotany w żywności są w normie, lub na czerwono, jeśli norma została przekroczona. Przy sporej ilości azotanów w testowanym produkcie pojawia się komunikat ostrzegawczy z informacją ile zawartość azotanów wynosi w standardowym produkcie tego rodzaju. Dzięki temu możemy porównać otrzymany wynik do poziomów azotanów w referencyjnych produktach spożywczych. Proste rozwiązanie dla każdego, kto chce zadbać o swoje zdrowie! 

 

Stosowanie azotanów - podsumowanie

Mimo wielu ostrzeżeń nadal nie przykładamy wystarczającej uwagi do tego, co jemy, tłumacząc się brakiem czasu. Pamiętajmy jednak, że nie ma nic cenniejszego od zdrowia. Nikt nie zadba o nie lepiej od nas. Dzięki nowoczesnej technologii takiej jak urządzenie do mierzenia azotanów w żywności Soeks Ecovisor F4 możemy w krótkim czasie podnieść jakość swojego życia, a im szybciej to zrobimy tym lepiej. Miernik azotanów to urządzenie przydatne dla każdego kto dba o swoje zdrowie.

 

tekst płatny

Foto:
Foto:

 
 
4lomza.pl Regionalny Portal Copyright © Speed s.c. 2005r - 4too v.1.0

W celu świadczenia przez nas usług oraz ulepszania i analizy ich, posiłkujemy się usługami i narzędziami innych podmiotów. Realizują one określone przez nas cele, przy czym, w pewnych przypadkach, mogą także przy pomocy danych uzyskanych w naszych Serwisach realizować swoje własne cele i cele ich podmiotów współpracujących.

W szczególności współpracujemy z partnerami w zakresie:
  1. Analityki ruchu na naszych serwisach
  2. Analityki w celach reklamowych i dopasowania treści
  3. Personalizowania reklam
  4. Korzystania z wtyczek społecznościowych

Zgoda oznacza, że n/w podmioty mogą używać Twoich danych osobowych, w postaci udostępnionej przez Ciebie historii przeglądania stron i aplikacji internetowych w celach marketingowych dla dostosowania reklam oraz umieszczenia znaczników internetowych (cookies).

W ustawieniach swojej przeglądarki możesz ograniczyć lub wyłączyć obsługę plików Cookies.

Lista Zaufanych Partnerów

Wyrażam zgodę