Azotany w żywności
Azotany to dość powszechna nazwa, która stale pojawia się w czasopismach, telewizji i internecie. Nie każdy z nas jednak czym są azotany, oraz jaki wpływ mają na zdrowie i życie człowieka. Czy warto się ich bać? Jaka jest dopuszczalna zawartość azotanów? Jaka jest dopuszczalna ilość azotanów? A może są naszym sprzymierzeńcem?
Zawartość związków azotowych
Azotany to substancje mineralne, łatwo rozpuszczają się w wodzie. Mają właściwości utleniające, najczęściej stosowane w rolnictwie jako nawóz mineralny. Same w sobie w dopuszczalnych dla człowieka normach mają pozytywny wpływ na organizm – działają ochronnie na infekcje skóry, przewodu pokarmowego, a także obniżają ciśnienie krwi i mogą poprawić wydolność fizyczną. Najwięcej azotanów przyjmujemy w warzywach (zwłaszcza w ziemniakach, sałacie, burakach), oraz w wodzie. Nadmierna zawartość związków azotowych w owocach i warzywach świadczy o zanieczyszczeniu gleby pochodzącym z oprysków pestycydami (herbicydy, fungicydy i zoocydy), czy zanieczyszczonego powietrza (tlenki azotu i kwas azotowy które dostają się w glebę z opadami). Badanie na poziom zawartości azotanów pozwala więc ocenić ogólną kondycję produktu i jest najlepszą alternatywą dla drogich badań laboratoryjnych. Nadmiar azotanów w żywności jest zjawiskiem niepokojącym.
Zawartość azotanów
Chcąc tego czy nie, azotany w żywności przyjmuje każdy z nas – są elementem diety każdego człowieka. Dopóki przyjmowane są one w normie nie są one dla nas toksyczne (zgodnie z wytycznymi WHO dopuszczalne spożycie na dzień dla dorosłego człowieka nie powinno przekraczać 5mg/kg masy ciała). Problem pojawia się, gdy norma ta zostaje przekroczona. Zbyt duża ilość azotanów w organizmie powoduje podrażnienie śluzówki jelita cienkiego oraz działa negatywnie na wchłanianie. Aż ¼ azotanów pod wpływem bakterii bytujących w żołądku oraz panującego tam środowiska kwaśnego przekształca się w toksyczne azotyny, a te z kolei wywołują szereg negatywnych skutków. Jednym z największych zagrożeń jest między innymi niedokrwistość, niedotlenienie tkanek (sinica), zaburzenie pracy tarczycy, zaburzenie wchłaniania witaminy A i witamin z grupy B, oraz białka, węglowodanów i tłuszczy, a także mogą wywołać raka żołądka, lub jelita grubego. Azotany w żywności przyjmowane ponad normę podejrzewane są również o wyższe ryzyko Alzheimera, stłuszczenia wątroby i występowania nadciśnienia. Czy istnieje szansa, żeby się przed tym uchronić?
Soeks Ecovisor F4 – urządzenie do mierzenia azotanów w żywności
Wychodząc na przeciw obawom o zdrowie i życie swoje i swoich najbliższych na rynku pojawiło się urządzenie mające na celu samodzielne testowanie żywności z wykorzystaniem pomiaru azotanów. Jest to niewielkich rozmiarów urządzenie do mierzenia azotanów w żywności, które za pomocą opatentowanej technologii pozwala kontrolować azotany w produktach spożywczych. Dzięki niemu zmierzymy ilość azotanów w owocach, warzywach, surowym mięsie i rybach, ale również zbadamy twardość wody. Jego głównym atutem jest niewielki rozmiar oraz prostota i intuicyjność w obsłudze. Aby uruchomić uruchomić urządzenie do mierzenia azotanów w żywności wystarczy je włączyć, wybrać program, zdjąć osłonkę z sondy, z dostępnej listy wybrać produkt, który będzie poddany testowi, umieścić w nim sondę i z kolorowego wyświetlacza odczytać wynik. Aby ułatwić odczyt tło podświetla się na zielono, jeśli azotany w żywności są w normie, lub na czerwono, jeśli norma została przekroczona. Przy sporej ilości azotanów w testowanym produkcie pojawia się komunikat ostrzegawczy z informacją ile zawartość azotanów wynosi w standardowym produkcie tego rodzaju. Dzięki temu możemy porównać otrzymany wynik do poziomów azotanów w referencyjnych produktach spożywczych. Proste rozwiązanie dla każdego, kto chce zadbać o swoje zdrowie!
Stosowanie azotanów - podsumowanie
Mimo wielu ostrzeżeń nadal nie przykładamy wystarczającej uwagi do tego, co jemy, tłumacząc się brakiem czasu. Pamiętajmy jednak, że nie ma nic cenniejszego od zdrowia. Nikt nie zadba o nie lepiej od nas. Dzięki nowoczesnej technologii takiej jak urządzenie do mierzenia azotanów w żywności Soeks Ecovisor F4 możemy w krótkim czasie podnieść jakość swojego życia, a im szybciej to zrobimy tym lepiej. Miernik azotanów to urządzenie przydatne dla każdego kto dba o swoje zdrowie.
tekst płatny