Smakowita rozmowa ze specjalistą od mięsa w PWSIiP
- Przez dziesiątki milionów lat nasi przodkowie byli weganami, dlatego tak mówię, że jest pan specjalistą od mięsa - mówi Jolanta Święszkowska, prowadząca w pięknej, szmaragdowej sukni wywiad z dr. Piotrem Karpińskim, nauczycielem akademickim z PWSIiP w Łomży. Znany lekarz weterynarii to znawca mięsa, jego historii i technologii produkcji. Rozmawiają o mięsie, ale także o rekrutacji na studia drugiego stopnia technologii żywności PWSIiP, która wystartowała 4. stycznia.
Jolanta Święszkowska, kierująca biurem rektora uczelni, przypomina, że badania zębów homininów wykazują, że jeszcze około 15 milionów lat temu poprzednicy ludzi żywili się głównie owocami, a więc byli frutarianami. Dotąd de facto nie ustalono ze stuprocentową pewnością, jak to się stało, że przodkowie człowieka zdecydowali się porzucić dietę roślinną i zdecydowali się jeść mięso. Jedno jest jednak pewne - przekonuje prowadząca rozmowę - że to dzięki mięsu ich mózgi mogły zacząć się powiększać i narodził się homo sapiens. Dr Piotr Karpiński opowiada o historii konserwowania mięsa solą około 5 tysięcy lat temu w czasach Sumerów. Literatura podaje, że ok. 4 tysięcy lat temu starożytni Hebrajczycy też używali soli - z Morza Martwego - do utrwalania mięsa. Wynalazcami drugiego sposobu utrwalania mięsa - wędzenia - są prawdopodobnie rdzenni Indianie z Ameryki. W rozmowie pojawiają się inne interesujące wątki, np. na temat produktów regionalnych i kumpiaka podlaskiego. Warto zapamiętać, że kindziuk z supermarketu nie przypomina swego pierwowzoru...
Mirosław R. Derewońko