Przejdź do treści Przejdź do menu
wtorek, 23 kwietnia 2024 napisz DONOS@

Smakowita rozmowa ze specjalistą od mięsa w PWSIiP

Główne zdjęcie
Jolanta Święszkowska, i dr Piotr Karpiński

- Przez dziesiątki milionów lat nasi przodkowie byli weganami, dlatego tak mówię, że jest pan specjalistą od mięsa - mówi Jolanta Święszkowska, prowadząca w pięknej, szmaragdowej sukni wywiad z dr. Piotrem Karpińskim, nauczycielem akademickim z PWSIiP w Łomży. Znany lekarz weterynarii to znawca mięsa, jego historii i technologii produkcji. Rozmawiają o mięsie, ale także o rekrutacji na studia drugiego stopnia technologii żywności PWSIiP, która wystartowała 4. stycznia.

Jolanta Święszkowska, kierująca biurem rektora uczelni, przypomina, że badania zębów homininów wykazują, że jeszcze około 15 milionów lat temu poprzednicy ludzi żywili się głównie owocami, a więc byli frutarianami. Dotąd de facto nie ustalono ze stuprocentową pewnością, jak to się stało, że przodkowie człowieka zdecydowali się porzucić dietę roślinną i zdecydowali się jeść mięso. Jedno jest jednak pewne - przekonuje prowadząca rozmowę - że to dzięki mięsu ich mózgi mogły zacząć się powiększać i narodził się homo sapiens. Dr Piotr Karpiński opowiada o historii konserwowania mięsa solą około 5 tysięcy lat temu w czasach Sumerów. Literatura podaje, że ok. 4 tysięcy lat temu starożytni Hebrajczycy też używali soli - z Morza Martwego - do utrwalania mięsa. Wynalazcami drugiego sposobu utrwalania mięsa - wędzenia - są prawdopodobnie rdzenni Indianie z Ameryki. W rozmowie pojawiają się inne interesujące wątki, np. na temat produktów regionalnych i kumpiaka podlaskiego. Warto zapamiętać, że kindziuk z supermarketu nie przypomina swego pierwowzoru... 

 Mirosław R. Derewońko  


 
 

W celu świadczenia przez nas usług oraz ulepszania i analizy ich, posiłkujemy się usługami i narzędziami innych podmiotów. Realizują one określone przez nas cele, przy czym, w pewnych przypadkach, mogą także przy pomocy danych uzyskanych w naszych Serwisach realizować swoje własne cele i cele ich podmiotów współpracujących.

W szczególności współpracujemy z partnerami w zakresie:
  1. Analityki ruchu na naszych serwisach
  2. Analityki w celach reklamowych i dopasowania treści
  3. Personalizowania reklam
  4. Korzystania z wtyczek społecznościowych

Zgoda oznacza, że n/w podmioty mogą używać Twoich danych osobowych, w postaci udostępnionej przez Ciebie historii przeglądania stron i aplikacji internetowych w celach marketingowych dla dostosowania reklam oraz umieszczenia znaczników internetowych (cookies).

W ustawieniach swojej przeglądarki możesz ograniczyć lub wyłączyć obsługę plików Cookies.

Lista Zaufanych Partnerów

Wyrażam zgodę