Piwo kozicowe najlepsze w konkursie „Zasmakuj w Łomży”
Tradycyjne potrawy północnego Mazowsza, jedyne w swoim rodzaju pyzy, jabłkowe pampuchy czy piwo kozicowe znalazły się w konkursie "Zasmakuj w Łomży" organizowanym przez Miasto Łomża we współpracy z Gminą Nowogród i Gminą Piątnica.
Spośród 12 dań zgłoszonych do konkursu najlepsze okazało się piwo kozicowe przygotowane przez Kazimierza Jankowskiego z Miastkowa. Na podium znalazła się także Alina Jankowskiej, żona pana Kaziemierza z "Niedzielnym plackiem" - wyśmienitą babką drożdżową oraz pampuchy z jabłkami Magdy Tyszki. Nagrodą główną był czek na 2000 złotych, za drugie miejsce prezydent wręczył czek na 1000 zł, a za trzecie 500-złotowy.
„Oceniając przepisy członkowie jury brali pod uwagę wierność tradycji zgłoszonych receptur oraz składniki, które zostały użyte do przygotowania potraw” - piszą organizatorzy.
- Placek przygotowałam według przepisu znajdującego się w mojej rodzinie od pokoleń. Jest on robiony na bazie mąki, drożdży, cukru, jajek oraz margaryny lub masła – opowiadała Alina Jankowska.
- Promując miasto Łomża i cały subregion łomżyński hasłem "Zasmakuj w Łomży" zachęcamy do życia w naszym regionie, do pozostania w nim młodych, aby tu mogli się rozwijać. Poprzez pryzmat różnych sfer życia pokazujemy kulturę, gospodarkę, sport ale i kuchnię. Już samo hasło "Zasmakuj w Łomży" kojarzy się jednoznacznie ze smakiem, kulinariami, co było inspiracją do organizacji konkursu. Pokazał on, że regionalna kuchnia ma bogatą tradycję, a naszym obowiązkiem jest gromadzenie nadesłanych przepisów, aby przekazać je następnym pokoleniom poprzez wydanie książki kucharskiej – mówił prezydent Miasta Mariusz Chrzanowski.
Konkurs został zorganizowany po raz trzeci. Ma na celu promocję regionalnego dziedzictwa kulinarnego podtrzymującego i rozpowszechniającego miejscowe produkty i tradycyjne potrawy.