Chlorowanie wody w Łomży jeszcze potrwa
Nadal nie wiadomo co było przyczyną zanieczyszczenia wody w łomżyńskim wodociągu, ani jak długo trzeba będzie jeszcze chlorować wodę dostarczaną do mieszkań i domów. Przypomnijmy na przełomie czerwca i lipca, po wykrytym skażeniu wody bakteriami coli w rejonie osiedla Łomżyca, gdzie na kilka dni całkowicie zakazano mieszkańcom wykorzystywania kranówki do celów spożywczych, rozpoczęto chlorowanie wody w całym mieście. Dezynfekcję prowadzono przez trzy tygodnie, a po kilku dniach od jej wyłączenia, ponownie musiano ją wyłączyć na początku sierpnia. Od tamtej pory woda stale jest chlorowana. - Informacja, kiedy będzie wyłączona instalacja chlorowania sieci pojawi się w przyszłym tygodniu – przekazano nam z MPWiK.
Władze miejskiej spółki wodociągowej do tej pory nie wyjaśniły jak doszło do zanieczyszczenia bakteriami miejskiego wodociągu. Pod koniec lipca przekazywano nam, że „prawdopodobne źródło skażenia zostało zidentyfikowane”, ale informacje o tym miały być przekazane „po potwierdzeniu źródła skażenia”. Mimo pytań władze MPWiK nie udzielają wyjaśnień w tej sprawie powtarzając, że „informacja o źródle zanieczyszczenia będzie podana do wiadomości publicznej po potwierdzeniu źródła skażenia”.
- Obecnie pracownicy Spółki, odpowiedzialni za eksploatacje sieci wodociągowej, każdego dnia sprawdzają wodociąg w obszarze, w którym doszło do zanieczyszczenia. Prace polegają na odcinkowym przeglądzie i czyszczeniu hydrantów, armatury oraz rur wodociągowych, kontroli awarii (z okresu od 01.05.2019 - 31.07.2019), kontroli przyłączy oraz nieruchomości posiadających własne ujęcia wody – czytamy w uzyskanych dziś z MPWiK odpowiedziach na pytania zadane 5. sierpnia. - Przewidywana data zakończenia prac to pierwsza połowa września – napisano nam.
W przesłanych nam odpowiedziach z MPWiK podano także, że „informacja, kiedy będzie wyłączona instalacja chlorowania sieci pojawi się w przyszłym tygodniu w formie komunikatu na stronie internetowej Przedsiębiorstwa”.
Chlorowanie to najbardziej powszechny – tani i skuteczny - sposób dezynfekcji wody w sieciach wodociągowych. Powszechnie znane efekty towarzyszące procesowi chlorowania wody to jej nieprzyjemny smak i zapach. Jednakże zapach ten może być usunięty z wody poprzez jej gotowanie lub chłodzenie w lodówce. Niemniej specjaliści wskazują, że podczas reakcji chloru ze związkami organicznymi mogą powstawać liczne uboczne produkty dezynfekcji, a wiele z nich w nadmiernej ilości nie jest obojętnych dla zdrowia człowieka.
zobacz: Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemilogiczna w Krajowie: Produkty uboczne dezynfekcji wody pitnej