„Poznaj Dobrą Żywność” z Łomży
Trzy rodzaje majonezów i pięć musztard produkowanych przez Zakłady Spożywcze Bona z Łomży zostały uhonorowane znakiem „Poznaj Dobrą Żywność”. Leszek Krzyżkowiak prezes Bony w poniedziałek wieczorem odebrał certyfikat z rąk ministra rolnictwa Marka Sawickiego. Prezes nie ukrywa radości i podkreśla, że na to wyróżnienie zakład pracował 20 lat.
Podczas wczorajszej gali certyfikaty „Poznaj Dobrą Żywność” odebrali producenci łącznie 223 wyrobów.
- Zaszczyt dla nas ogromy dlatego, że wystąpiliśmy w gronie największych graczy rynku spożywczego – mówi prezes Krzyżkowiak.
Logiem „Poznaj Dobrą Żywność” zostało wyróżnionych osiem podstawowych produktów Zakładów Spożywczych Bona z Łomży - majonezy: tradycyjny, pikantny i lekki, oraz musztardy: sarepska, stołowa, kremska, chrzanowa i zbójnicka.
Biało-czerwone logo „Poznaj Dobrą Żywność” już pojawia się na banderolach, którymi zamykane są produkty Bony, a niebawem pojawi się także na etykietach wszystkich nagrodzonych majonezów i musztard.
Głównym celem Programu „Poznaj Dobrą Żywność” jest informowanie o wysokiej jakości produktów żywnościowych. Znak na opakowaniu jest informacją dla konsumentów, że produkt spełnia najwyższe kryteria jakości, warunków produkcji oraz użytych surowców. Warunki przyznawania znaku opracowuje kolegium naukowe, w którym znaleźli się naukowcy, eksperci produkcji rolnej, przetwórstwa oraz żywienia człowieka. Do tej pory znak przyznano w sumie ponad 600 wyrobom.