Badają grunt
- Prowadzimy badania techniczne gruntu dla potrzeb projektantów Instytutu Technologii Żywności Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży – mówi mgr inż. Wojciech Rogowski, właściciel łomżyńskiego Zakładu Robót Wiertniczych, Inżynieryjnych i Budowlanych. Badania ruszyły z kopyta, bo bez nich nie można zaprojektować ław fundamentowych pod Instytut Technologii Żywności PWSIiP.
- Po wykonaniu badań gruntu do końca tego roku pracownia architektoniczna ma wykonać projekty, które leżą teraz na deskach kreślarskich – informuje rzeczniczka PWSIiP Ewa Zawłocka. - Obiekt do użytku będzie oddany zapewne w roku 2012.
Instytut Technologii Żywności pomieści halę laboratoryjno-dydaktyczną, w której będzie najnowocześniejsza aparatura, między innymi niespotykane w Polsce minilinie technologiczne do uczenia się wszystkich technologii przetwórstwa żywności, w tym mleka, mięsa, roślin i zbóż. Będą tam też specjalistyczne laboratoria, w których – jeśli uczelnia otrzyma akredytację – będzie można w przyszłości certyfikować procesy technologiczne przetwórstwa żywności i wszystkie inne badania produktów spożywczych.
Inwestycja, która będzie jedną z największych tego typu w Polsce północno-wschodniej, zostanie sfinansowana z funduszy Programu Operacyjnego Rozwój Polski Wschodniej w kwocie 11,5 mln euro i w tej kwocie musi się zamknąć.