sobota, 19 października 2019 napisz DONOS@

Jest nieco lepiej, ale w mięsnym uważaj...

Przetwory mięsne sprzedawane w sklepach są trochę lepsze niż w ubiegłym roku, ale pełnej satysfakcji jeszcze trochę brakuje. Kontrolerzy Inspekcji Handlowej w Białymstoku w ostatnich miesiącach przeprowadzili 8 kontroli, których celem była ocena m.in. jakości oferowanych w sprzedaży przetworów mięsnych. Mniejsze lub większe nieprawidłowości stwierdzono w niemal w każdej z placówek objętych kontrolą.

Kontrole mięsa i przetworów mięsnych przeprowadzono w trzech hurtowniach, dwóch hipermarketach i trzech małych sklepach. Tylko z jednego z tych punktów inspektorzy WIIH wyszli nie wnosząc żadnych zastrzeżeń. Stwierdzone nieprawidłowości  dotyczyły najczęściej niewłaściwych cech fizyko-chemicznych przetworów mięsnych. Niemniej, jak się okazuje wyniki te są lepsze niż ubiegłoroczne. W roku 2006 z powodu niewłaściwych cech fizykochemicznych i organoleptycznych zakwestionowano 11 partii przetworów mięsnych na 39 partii zbadanych, co stanowiło 28% ilości zbadanych. W roku bieżącym obniżone parametry jakościowe stwierdzono  w 6 partiach przetworów na zbadanych 29 partii, co stanowi 21% ilości badanych.

Inspektorzy WIIH w Białymstoku w trakcie kontroli przetworów mięsnych zakwestionowali jakość następujących wyrobów:

  • Wiejska konserwa a’300g wyprodukowana przez „Sokołów” S.A., – niższa zawartość mięsa w stosunku do deklarowanej na opakowaniu,
  • Mielonka domowa wyprodukowana przez  Zakłady Mięsne „Pelikan” - wady organoleptyczne (w całej masie widoczne liczne cząstki twardych ścięgien i chrząstek),
  • Konserwa wojskowa wieprzowa – wieprzowina w sosie własnym a”300g wyprodukowana przez PMB S.A. - wady organoleptyczne (niewłaściwe związanie, konserwa rozpadająca się),
  • Konserwa „Mielonka wieprzowa” a”300g wyprodukowana przez  Zakłady Mięsne „Łmeat– niższy wsad surowców mięsno – tłuszczowych,      
  • Konserwa „Szynka polska mielona” a”320g wyprodukowana przez  Zakłady Mięsne w Dębniałkach Kaliskich - wady organoleptyczne (niewłaściwe rozdrobnienie – konserwa homogenizowana oraz niewłaściwy smak: nieprzyjemny, obcy),
  • Kiełbasa „Słowacka” wyprodukowana przez  Zakład Mięsny „RITTER” w Lisewie – wady organoleptyczne (rozdrobnienie niewłaściwe dla kiełbasy średnio rozdrobnionej oraz obecność twardych cząstek ścięgien).
cz
pt, 05 października 2007 16:31
Data ostatniej edycji: pt, 05 października 2007 16:43:39

 
180410021817.gif
190904015236.gif
 
4lomza.pl Regionalny Portal Copyright © Speed s.c. 2005r - 4too v.1.0

W celu świadczenia przez nas usług oraz ulepszania i analizy ich, posiłkujemy się usługami i narzędziami innych podmiotów. Realizują one określone przez nas cele, przy czym, w pewnych przypadkach, mogą także przy pomocy danych uzyskanych w naszych Serwisach realizować swoje własne cele i cele ich podmiotów współpracujących.

W szczególności współpracujemy z partnerami w zakresie:
  1. Analityki ruchu na naszych serwisach
  2. Analityki w celach reklamowych i dopasowania treści
  3. Personalizowania reklam
  4. Korzystania z wtyczek społecznościowych

Zgoda oznacza, że n/w podmioty mogą używać Twoich danych osobowych, w postaci udostępnionej przez Ciebie historii przeglądania stron i aplikacji internetowych w celach marketingowych dla dostosowania reklam oraz umieszczenia znaczników internetowych (cookies).

W ustawieniach swojej przeglądarki możesz ograniczyć lub wyłączyć obsługę plików Cookies.

Lista Zaufanych Partnerów

Wyrażam zgodę