Za mało ryby w rybach...
Jakość przetworów rybnych sprzedawanych w sklepach regionu jest niezadowalająca – podkreślają kontrolerzy z Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Białymstoku. To oni sprawdzali śledzie, sardynki i makrele sprzedawane m.in. w Łomży, Suwałkach i Białymstoku. Okazało się, że niemal połowa przebadanych laboratoryjnie partii ryb posiadało niezgodne z deklarowanymi parametry jakościowe. Inspektorzy zakwestionowali jakość wszystkich zabranych do kontroli marynowanych przetworów rybnych i blisko połowę konserw rybnych.
WIIH kontrole przeprowadził w 12 placówkach handlowych w tym trzech hipermarketach i dwóch hurtowniach. Nieprawidłowości stwierdzono w 9 placówkach przy czym towarów o niewłaściwej jakości sprzedawano w 6 z nich.
Oto podana przez Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Białymstoku lista wyrobów niewłaściwej jakości, które ujawniono podczas niedawnych kontroli:
- 1 partia śledzia w oleju po gdańsku kl. A a’ 175g P.P.H.U. „BMC” – z uwagi na niższą masę mięsa ryby w stosunku do deklarowanej masy netto oraz wyższy udział warstwy wodnej,
- 1 partia byczków w sosie pomidorowym kl.I a’260g produkcji P.P.H.U. „BMC” – z uwagi na wady organoleptyczne /smak niezharmonizowany, z wyraźnie wyczuwalnym posmakiem mułu i goryczki/,
- 1 partia szprota w pomidorach kl.A a’120g, produkcji Marimex Polska Sp. z o.o., – z uwagi na wady organoleptyczne /smak niezharmonizowany, z wyraźnie wyczuwalną goryczką, miękką, rozpadającą się teksturę mięsa/,
- 1 partia fileta śledziowego w pomidorach a’ 170g, produkcji Marimex Polska Sp. z o.o., – z uwagi na wady organoleptyczne /smak niezharmonizowany, z wyraźnie wyczuwalną goryczką, miękką, suchą teksturę mięsa/,
- 1 partia rolmopsów w zalewie octowo-korzennej a’400g, produkcji Unig Lister Sp. z o.o., – z uwagi na wady organoleptyczne / struktura bardzo miękka, rozpadająca się/,
- 1 partia filetów śledziowych w sosie pomidorowym a’175g, produkcji „Łosoś” Sp.z o.o., – z uwagi na wady organoleptyczne /smak niezharmonizowany, gorzki/,
- 1 partia rolmopsów w zalewie estragonowej a’380g, produkcji Superfish S.A.,– z uwagi na wyższą kwasowość,
- 1 partia filetów śledziowych słabo solonych-korzennych a’250g, produkcji Nordfish-Foodmark Sp.z o.o., – z uwagi na niższą masę ryby,
- 1 partia kawałków tuńczyka w sosie własnym a’ 185g, importowanego przez HJH Polska S.A– z uwagi na niższą zawartość białka,
- 1 partia sardynek w sosie pomidorowym a’125g, produkcji GRAAL S.A, - z uwagi na niższą zawartość tłuszczu i wady organoleptyczne /niewłaściwy smak i zapach ryby oraz sosu,/,
- 1 partia tuńczyka sałatkowego w sosie własnym a’ 185g, produkcji GRAAL S.A, – z uwagi na niższą zawartość białka i tłuszczu.