Chleb coraz droższy
W sklepach na terenie Łomży od połowy września pieczywo podrożało od 2 do 34 groszy tj. od 5% do 20% – ocenia Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Białymstoku. Po raz kolejny w tym miesiącu kontrolerzy inspekcji handlowej odwiedzili kilkadziesiąt sklepów w regionie by ocenić poziomu wzrostu cen mąki, pieczywa przetworów zbożowych i innych.
- pieczywo pszenne i wyborowe (bułeczki, paluchy) od 2 do 20 groszy tj. od 7% do 20 %, stwierdzono w 5 placówkach,
- w grupie pieczywo mieszane inspektorzy IH w 12 placówkach odnotowali wzrost cen od 5 do 34 groszy tj. od 4% do 18%,
- pieczywo żytnie wzrost w granicach od 20 do 34 groszy tj. od 11% do 18%,w 6 sklepach,
- właściciele 10 sklepów podnieśli ceny mąki od 6 do 40 groszy za 1kg, czyli od 4% do 40 %, w porównaniu z okresem z 12 września br.
- w 9 sklepach województwa podlaskiego nastąpił dalszy wzrost cen kasz, makaronów stanowiący wysokość od 5 do 34 groszy tj. od 4 % do 27%.
W trakcie badania stwierdzono sporadyczne przypadki obniżki cen:
- chleba baltonowskiego o 10 groszy tj. o 7% w 1 sklepie,
- chleba żytniego o 10 groszy tj. o 6% w 1 sklepie,
- mąki od 5 groszy do 30 groszy tj. od 3 do 13%, w 3 sklepach,
- makaronu od 10 groszy do 25 groszy tj. od 4 do 8% w 3 sklepach.
Przedsiębiorcy monitorowanych placówek uzasadniali podwyżki cen detalicznych w/w artykułów wzrostem cen hurtowych oraz wzrostem cen dyktowanych przez kooperantów i pośredników.
W trakcie prowadzonego monitoringu przedsiębiorcy nie potrafili przewidzieć o ile i czy wzrosną ceny mąki i przetworów zbożowych w najbliższym czasie, jak też nie zaprzeczali, że takich podwyżek nie należy się spodziewać w miesiącu październiku br.