Kiepskie ryby
Jakość przetworów rybnych jest nadal niezadowalająca - ocenia Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej. W drugim kwartale roku kontrolerzy WIIH przeprowadzili łącznie 17 kontroli w sklepach i hurtowniach głównych miast województwa podlaskiego - Białegostoku, Łomży i Suwałk. Wyszło, że 45 % zbadanych partii przetworów rybnych posiadało niezgodne z deklarowanymi parametry jakościowe. Zakwestionowano jakość 33% marynowanych przetworów rybnych oraz 39% konserw rybnych – w tym wszystkie konserwy sardynek i co trzecią konserwę tuńczyka.
"Negatywne wyniki badań jakości ryb glazurowanych potwierdzają powszechną wśród konsumentów opinię, że tego rodzaju produkty zawierają nadmierną ilość wody w postaci glazury. Zakupując rybę o drastycznie zawyżonej zawartości wody, konsument płaci w znacznej części (nawet do 30% ceny) za wodę. Jest to zjawisko bardzo niekorzystne dla konsumenta. Można domniemywać, że producent wprowadzający do sprzedaży rybę o kilkakrotnie zawyżonej w stosunku do deklaracji zawartości wody w postaci glazury działa celowo, osiągając przy tym nienależne mu zyski. Wyniki badań laboratoryjnych pozwalają ocenić, że takie działanie producentów jest bardzo rozpowszechnione (zakwestionowano 75% ryb glazurowanych).
W toku kontroli kwestionowano również oznakowanie przetworów rybnych. Nieprawidłowości stwierdzono w 100% objętych badaniem sardynek, 100% tuńczyka oraz 73 % ryb glazurowanych."