Czy cydr jest zdrowy?
Poza winami, mocniejszymi alkoholami czy piwem, w Polsce zauważalny staje się również cydr.
Czym jest cydr?
Cydr w największym skrócie to alkoholowy napój jabłkowy o niewielkiej zawartości alkoholu - od 1,2 do 8,5%. Wykonywany jest z jabłek, a konkretnie z moszczu jabłecznego, w procesie fermentacji, który jest najbardziej podobny do produkcji piwa. Oficjalnie określa się go jako napój winiarski, a jego produkcja i dystrybucja jest określona w ustawie winiarskiej. Co prawda oczywistym smakiem cydru jest jabłko, jednakże pojawiają się trunki z aromatami innych owoców lub przypraw.
Co prawda jego popularność wzrosła w ciągu ostatnich kilku lat, jednakże ten trunek zyskał już sporą rzeszę fanów. Ale tak po prawdzie to czym jest cydr? Kiedy najlepiej go skosztować? I czy może być zdrowy?
Kiedy najlepiej podawać cydr?
Cydr jest świetnym napojem dla pragnących szybko się orzeźwić. Bardzo dobrze gasi pragnienie, a odświeżające nuty smakowe umilą spędzanie czasu z tym trunkiem. Dlatego najlepiej go skosztować w upalne dni albo do mięsnych potraw z grilla.
Zaleca się serwować cydr w temperaturze 10-12°C w odpowiednich kieliszkach - najlepiej tych do wina białego (w przypadku niemusującego cydru) lub szampana (w przypadku musującej odmiany.
Jeśli szukasz butelki dobrego cydru, to koniecznie sprawdź stronę sklepu zielonebutelki.pl, na której znajdziesz ciekawe wina, cydry i piwa rzemieślnicze.
Właściwości zdrowotne cydru
Dobry cydr może posiadać również wiele zastosowań prozdrowotnych. Co prawda każdy napój alkoholowy może być trucizną, jednakże odpowiednia dawka może pozytywnie wpłynąć na nasz organizm. Najpierw warto wspomnieć o wsparciu procesów metabolicznych, dzięki zawartości kwasu jabłkowego w trunku. Cydr zawiera również antyoksydanty, które spełniają funkcje przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe. Przez co jego niewielkie ilości mogą pomóc nam w dbaniu o przyzwoity wygląd i sylwetkę.
Poza tym w cydrze znajdziemy potas, który pozytywnie wpłynie na funkcjonowanie naszych mięśni, a sam napój wykazuje właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Należy jednak pamiętać, że nie zaleca się konsumowania cydru w trakcie diet odchudzających, gdyż pobudza on niezwykle nasz apetyt
tekst płatny