Przejdź do treści Przejdź do menu
piątek, 29 marca 2024 napisz DONOS@

Wyposażenie restauracji i ogrodu piwnego – co jest niezbędne?

W każdej restauracji musisz zainwestować w odpowiedni sprzęt – m.in. piec, szafy i inne meble, witryny czy urządzenia do chłodzenia i mrożenia żywności. Podziel wszystko na kilka kategorii i po kolei uzupełniaj zaplecze. Podpowiadamy, o czym nie możesz zapomnieć – skorzystaj z naszych wskazówek.

Wyposażenie kuchni gastronomicznej

Najważniejszym działem jest kuchnia, gdyż to tutaj powstają dania serwowane gościom. Jej sercem jest zwykle piec oraz płyta grzewcza. Konkretne wyposażenie zależy od rodzaju lokalu – inne sprzęty zamówisz do restauracji z polską kuchnią, inne do pizzerii albo trattorii, kuchni azjatyckiej czy meksykańskiej.

Wyposażenie kuchni gastronomicznej obejmuje także m.in. garowniki, obieraki, przemysłowe frytownice, płyty grillowe, kotły warzelne czy roboty kuchenne. Warto zdecydować się na stoły gastronomiczne ze stali nierdzewnej, które ułatwią pracę, przygotowanie i organizację produktów spożywczych przeznaczonych do obróbki. Trzeba też wybrać zmywarki, które są dostępne są w kilku wersjach.

Bardzo ważne jest też zaplecze oraz magazyn. Wyposażenie restauracji to nie tylko kuchnia. Nie można mówić o prowadzeniu restauracji bez wysokiej klasy szaf chłodniczych i urządzeń mroźniczych. Poszczególne modele różnią się parametrami. Zadbaj też o to, by w przygotowalni była aparatura do sterylizacji.

Wyposażenie ogrodu piwnego restauracji

W sezonie letnim restauracje z ogródkiem cieszą się dużym powodzeniem. By rozpocząć działalność także w ogrodzie piwnym, który zawsze cieszy się dużą popularnością wśród gości, warto skompletować odpowiednie i wygodne meble, oświetlenie, lampę owadobójczą, parasole restauracyjne oraz donice z roślinami i inne stylowe dodatki budujące atmosferę. Dużą rolę odgrywają dodatki i detale – jak m.in. kwiaty, designerskie oświetlenie, koce i poduszki. Nadadzą one wyjątkowości i będą przyciągać gości.

Niezbędnymi elementami wyposażenia ogródka restauracyjnego są krzesła i stoliki. Muszą być solidne, przystosowane do zmiennych warunków pogodowych i wygodne. Najlepiej, jeśli zostaną wykonane z materiałów odpornych na działanie wilgoci i promieni słonecznych. Ważne też, by można było je utrzymać w czystości bez dużych nakładów pracy. Lampa owadobójcza zwabia i eliminuje owady latające.

Dzięki dużej ilości kwiatów i roślin można łatwo zaaranżować zielony ogródek w każdym miejscu – także w sercu miasta. Dobrze urządzony ogród zachęca gości do wyboru danej restauracji. Przydatne będą też stylowe i duże kocyki, które zapewnią gościom ciepło w chłodniejsze dni.

tekst płatny

240206081801.gif

 
 

W celu świadczenia przez nas usług oraz ulepszania i analizy ich, posiłkujemy się usługami i narzędziami innych podmiotów. Realizują one określone przez nas cele, przy czym, w pewnych przypadkach, mogą także przy pomocy danych uzyskanych w naszych Serwisach realizować swoje własne cele i cele ich podmiotów współpracujących.

W szczególności współpracujemy z partnerami w zakresie:
  1. Analityki ruchu na naszych serwisach
  2. Analityki w celach reklamowych i dopasowania treści
  3. Personalizowania reklam
  4. Korzystania z wtyczek społecznościowych

Zgoda oznacza, że n/w podmioty mogą używać Twoich danych osobowych, w postaci udostępnionej przez Ciebie historii przeglądania stron i aplikacji internetowych w celach marketingowych dla dostosowania reklam oraz umieszczenia znaczników internetowych (cookies).

W ustawieniach swojej przeglądarki możesz ograniczyć lub wyłączyć obsługę plików Cookies.

Lista Zaufanych Partnerów

Wyrażam zgodę