Przejdź do treści Przejdź do menu
poniedziałek, 16 maja 2022 napisz DONOS@

Dzień serka wiejskiego

OSM Piątnica przypomina, że 30. grudnia to dzień Serka Wiejskiego. Podłomżyńska firma w 1992 roku wprowadziła serek typu cottage cheese na polski rynek i jest jego największym producentem.

Łomża, zdaniem wielu mieszkańców naszego kraju, leży obok Piątnicy. To dzięki serkowi wiejskiemu, udanemu produktowi OSM Piątnica, wielu krajanom wydaje się, że wiejska chatka na tle zielonych drzew to stały element łomżyńskiego krajobrazu.  Geneza tego nietypowego święta wiąże się z żartobliwym wpisem jednego z twórców serwisu Nonsensopedia, który w 2012 roku uzupełnił kalendarz świąt nietypowych, oznaczając datę 30 grudnia jako Dzień Serka Wiejskiego. Pomysł ten spotkał się z dużym zainteresowaniem mediów, które rozpowszechniły informację i przyczyniły się do utrwalenia tej daty.  

Historia serka wiejskiego
Początków serka wiejskiego można dopatrywać się już w starożytności, kiedy podejmowano pierwsze próby wytwarzania twarogu z mleka i soli. W XV wieku, dzięki hiszpańskim imigrantom, serek trafił do Stanów Zjednoczonych. Jednak prawdziwy wzrost jego popularności nastąpił dopiero w XIX wieku. Receptura produktu wynikała z chęci wykorzystania mleka oraz drobnych kawałków serka, które były efektami ubocznymi produkcji masła. Angielska nazwa cottage cheese związana jest natomiast z miejscem produkcji tego specjału i odnosi się do „chatki”, w której wytwarzano nabiał.


Serek Wiejski w Polsce
Po raz pierwszy Serek Wiejski pojawił się w Polsce w 1992 roku dzięki OSM Piątnica, która wprowadziła na nasz rynek ten innowacyjny produkt i nadal pozostaje jego największym producentem. Klasyczny Serek Wiejski z Piątnicy to delikatne ziarna twarożku zanurzone w słodkiej śmietance. Obecnie w ofercie Piątnicy są już dostępne także inne warianty tego produktu, takie jak: Serek Wiejski z dodatkiem szczypiorku, Serek Wiejski lekki, BIO i wersja bez laktozy. Są też Serki Wiejskie z dodatkiem owoców – z jagodami, malinami i żurawiną, truskawkami, a także z ananasem czy brzoskwinią. Na wyjątkową uwagę zasługuje Serek Wiejski wysokobiałkowy, który zawiera aż 28 g białka w opakowaniu i jest doskonałą propozycją dla osób żyjących aktywnie, uprawiających różne sporty. Niezależnie od wariantu, sekret wyśmienitego serka tkwi w najwyższej jakości składnikach, które zapewniają znakomity smak i wyjątkową sprężystość ziarenek. 

Inspiracje kulinarne – dania z Serkiem Wiejskim
Serek Wiejski najczęściej spożywany jest na śniadanie, prosto z kubeczka. Nie mniej jednak może być również składnikiem różnych potraw – przygotowywanych zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Tradycyjne polskie gołąbki czy pierogi, gruzińskie chaczapuri, hawajskie poke bowl – to tylko kilka dań, które OSM Piątnica poleca przyrządzić z dodatkiem Serka Wiejskiego.

Warto zainspirować się przepisami szefów kuchni Piątnicy i z okazji Dnia Serka Wiejskiego przygotować potrawę, która zabierze nas w kulinarną podróż i zaskoczy bliskich. 

 

HAWAJSKI POKE BOWL Z SERKIEM WIEJSKIM, TUŃCZYKIEM I BATATEM

Egzotyczna miska rozmaitości, pełna kolorów i smaków. 

hawajskie poke bowl.JPG

Składniki (na 2 porcje):

torebka ryżu jaśminowego

puszka mleczka kokosowego

opakowanie Serka Wiejskiego z Piątnicy

200 g surowego tuńczyka

50 ml sosu sojowego

25 ml octu ryżowego

2 łyżki prażonego sezamu 

awokado

batat

100 g groszku cukrowego

2 papryczki chili 

pęczek kolendry

sok z połowy limonki

2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych 

łyżeczka posiekanej drobno trawy cytrynowej lub łyżeczka skórki cytrynowej

 

Wykonanie (1 godzina):

1. Ugotuj ryż jaśminowy w 500 ml osolonej wody z dodatkiem mleczka kokosowego. Rozłóż ryż w dwóch miskach.

2. Piecz batata przez 40 minut w 200°C. Po upieczeniu pokrój go w plastry i rozłóż w miskach. 

3. Obierz awokado, pokrój w plastry i również ułóż na ryżu obok batata.

4. Dołóż kilka łyżek groszku cukrowego.

5. Odcedź serek ze śmietanki, dodaj łyżeczkę posiekanej trawy cytrynowej (którą możesz zastąpić startą skórką cytrynową). Skrop wszystko sokiem z limonki i wymieszaj. Dołóż do innych składników, rozłożonych na ryżu.

6. Zrób zalewę do tuńczyka: połącz sos sojowy z octem ryżowym i dodaj szczyptę sezamu. 

7. Pokrój w kostkę surową rybę i wymocz przez chwilę w zalewie. Następnie połóż tuńczyka na ryż. 

8. Posyp obie miski posiekanymi papryczkami chili, kolendrą oraz pokruszonymi orzeszkami ziemnymi i sezamem. Smacznego!

CHACZAPURI ADŻARSKIE Z SERKIEM WIEJSKIM I JAJKIEM

Gruziński przysmak, którym można się nacieszyć i najeść.

 

Składniki (na 2 porcje / placki):

350 gramów mąki 650

50 g Jogurtu Greckiego Naturalnego z Piątnicy

150 ml ciepłej wody

½ saszetki drożdży

łyżeczka cukru

łyżeczka soli morskiej

2 łyżki oliwy

2 Serki Wiejskie z Piątnicy

2 jajka

2 łyżki masła

chaczapuri.JPG

Wykonanie (90 minut):

1. Dodaj drożdże do ciepłej wody i wsyp do tego łyżeczkę mąki. Odczekaj kilka minut, żeby drożdże zaczęły pracować.

2. Wsyp mąkę do miski, wlej wodę z drożdżami, a następnie dodaj jogurt, cukier i oliwę. Połącz wszystkie składniki i ugnieć ciasto.

3. Przenieś ciasto na stół i uformuj z niego kulę. Przełóż ją do miski wysmarowanej oliwą, przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę.

4. Po upływie tego czasu podziel ciasto na 2 części i rozwałkuj koła. Nałóż na ciasto Serek Wiejski i zwiń ranty do środka, pozostawiając miejsce na wbicie jajka. 

5. Piecz wstępnie placek przez 10 minut w 220°C. Wyciągnij z pieca, wbij jajko i piecz kolejne 10 minut w 180°C. 

Po wyciągnięciu z piekarnika dodaj trochę świeżego serka i łyżkę masła. Smacznego!

 

Foto:
Foto:
Foto:

 
 
4lomza.pl Regionalny Portal Copyright © Speed s.c. 2005r - 4too v.1.0

W celu świadczenia przez nas usług oraz ulepszania i analizy ich, posiłkujemy się usługami i narzędziami innych podmiotów. Realizują one określone przez nas cele, przy czym, w pewnych przypadkach, mogą także przy pomocy danych uzyskanych w naszych Serwisach realizować swoje własne cele i cele ich podmiotów współpracujących.

W szczególności współpracujemy z partnerami w zakresie:
  1. Analityki ruchu na naszych serwisach
  2. Analityki w celach reklamowych i dopasowania treści
  3. Personalizowania reklam
  4. Korzystania z wtyczek społecznościowych

Zgoda oznacza, że n/w podmioty mogą używać Twoich danych osobowych, w postaci udostępnionej przez Ciebie historii przeglądania stron i aplikacji internetowych w celach marketingowych dla dostosowania reklam oraz umieszczenia znaczników internetowych (cookies).

W ustawieniach swojej przeglądarki możesz ograniczyć lub wyłączyć obsługę plików Cookies.

Lista Zaufanych Partnerów

Wyrażam zgodę