Przecena produktów rolnych
Ceny skupu podstawowych produktów rolnych spadły w kwietniu 2020 r. zarówno w stosunku do miesiąca poprzedniego o 4,1%, jak i w porównaniu z kwietniem 2019 r. o 3,6% - podał GUS. Spadek cen w stosunku do marca 2020 r. był wynikiem obniżek cen żywca rzeźnego oraz mleka, które potaniało o niemal 3%.
W kwietniu br. za 1 hl mleka średnio w Polsce płacono 132,89 zł. To mniej zarówno do poprzedniego miesiąca (spadek o 2,9%), jak również w porównaniu z kwietniem 2019 r. (spadek o 2,2%).
W województwie podlaskim średnia cena skupu mleka w kwietniu wyniosła 139,75 zł za hl. Była o blisko 2 zł niższa niż w marcu, ale w wyniku większych spadków cen w kraju, była to najwyższa cena w Polsce.
Kwietniowe ceny skupu ważniejszych produktów rolnych według GUS
Ceny żyta wyniosły 59,24 zł/dt i były wyższe o 5,2% niż w marcu br., natomiast w stosunku do kwietnia 2019 r. niższe o 18,7%.
Za ziemniaki płacono średnio 85,44 zł/dt, tj. mniej zarówno w stosunku do poprzedniego miesiąca, jak i do analogicznego miesiąca roku ubiegłego odpowiednio: o 6,1% i o 10,4%.
W kwietniu 2020 r. ceny żywca wołowego (6,12 zł/kg) spadły zarówno w skali miesiąca (o 2,1%), jak i w skali roku (o 5,6%).
Ceny żywca wieprzowego kształtowały się na poziomie 6,08 zł/kg i były o 3,2% niższe niż w marcu 2020 r., natomiast w porównaniu z kwietniem 2019 r. wzrosły o 6,4%.
Ceny drobiu rzeźnego (3,34 zł/kg) w skali miesiąca spadły o 12,0%, a w skali roku – o 13,9%.
Wzrozła za to cena pszenicy. W kwietniu 2020 r. płacono 80,15 zł/dt, tj. więcej zarówno w porównaniu z poprzednim miesiącem, jak i z takim samym okresem roku poprzedniego odpowiednio: o 7,9% i o 0,2%.