Jak pić yerba mate? Poznaj ostrokrzew paragwajski!
Ostrokrzew paragwajski to wiecznie zielone drzewo pochodzące z Ameryki Południowej. Oryginalny smak suszu z tej rośliny oraz jej właściwości sprawiły, że yerba mate zyskała popularność na całym świecie. Jakie zalety mają napary z ostrokrzewu i jak pić yerba mate?
Ostrokrzew paragwajski – co to jest yerba mate?
Ostrokrzew paragwajski to roślina uprawiana w niektórych krajach Ameryki Południowej - Argentynie, Paragwaju czy Brazylii. Te kraje stanowią równocześnie czołówkę światowej produkcji. Od pochodzenia danego produktu uzależniony jest jego smak i aromat. Przykładowo, paragwajska yerba mate zawiera zwykle dużą ilość pyłu, jest intensywna w smaku, a aromat zawiera głębokie, dymne nuty. Ostrokrzew paragwajski to wiecznie zielone drzewo, które może osiągać nawet 15 metrów wysokości. Najcenniejszą jego część stanowią liście oraz łodygi – to właśnie z nich produkuje się yerba mate. Warto wiedzieć, że napary te mają naprawdę niejedno oblicze - niektóre marki oferują yerba mate z dodatkami smakowymi, np. w postaci suszonych owoców lub ziół. Szeroki wybór produktów oferuje specjalizujący się w sprzedaży yerba mate sklep Poyerbani.pl.
Jak zaparzyć yerba mate?
Wielu ludzi porównuje yerba mate do herbaty, jednak określenie „herbata yerba mate” jest błędne. Taki termin stosuje się jednak w wielu krajach europejskich, gdzie herbata jest o wiele bardziej popularna. Powodem tego jest prawdopodobnie forma i podobny sposób przygotowania – susze obydwu produktów zaparza się w ciepłej wodzie. Diabeł tkwi jednak w szczegółach! Tak jak poszczególne rodzaje herbaty, yerba mate wymaga odpowiedniej temperatury wody. Optymalna wynosi 70-80 stopni Celsjusza. Wyższa może wywołać nadmierne uwalnianie się substancji odpowiedzialnych za goryczkowy smak. Przed zaparzeniem należy wsypać porcję suszu do naczynka i przechylić je tak, by utworzył się niewielki kopiec. Takie ułożenie produktu zwiększa jego wydajność – poprawnie wsypana yerba mate może być bowiem zalewana nawet kilka razy! Jeśli chcesz móc komfortowo delektować się yerba mate, przyda Ci się specjalne naczynko oraz bombilla – rurka do yerba mate wyposażona w specjalny filtr.
Yerba mate – właściwości
Yerba mate to napój, który został doceniony przez Indiańskie plemiona nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim - właściwości pobudzające. Udowodniono bowiem, że ostrokrzew paragwajski zawiera specjalną odmianę kofeiny zwaną mateiną - dzięki niej efekt pobudzenia narasta stopniowo, co nie powoduje złego samopoczucia i utrzymuje się przez długie godziny. Na rynku dostępnych jest wiele produktów yerba mate energia – zawierają one dodatek guarany. Guarana to owoc zawierający kofeinę, co wzmacnia efekt pobudzenia. Co ciekawe, yerba mate to także doskonałe źródło witamin i minerałów. Na uwagę zasługuje wysoka zawartość witamin z grupy B - są one odpowiedzialne m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
tekst płatny