Smaczne, zdrowe i tradycyjne
Pstrąg w gorącym occie od Beaty i Tomasz Siergiejewiczów, właścicieli „Sytej Panny”, zdobył nagrodę główną konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” w kategorii produkty i przetwory z ryb. Konkurs skupił kilkudziesięciu producentów z województwa podlaskiego, którzy zaprezentowali ponad sto kulinarnych skarbów, wytwarzanych tylko metodami tradycyjnymi. Siergiejewiczowie z Łomży zostali także nominowani do ogólnopolskiego konkursu „Pereł 2018” za keks dojrzewający.
Nasze Kulinarne Dziedzictwo to ogólnopolski konkurs, który organizuje Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Głównym celem jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Produkty zgłaszane do konkursu zostały kwalifikowane do czterech głównych kategorii - produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne, inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze). Jeden wytwórca mógł zgłosić po jednym produkcie w każdej kategorii, czyli maksymalnie cztery produkty. Kapituła konkursowa oceniła i wybierała to co najsmaczniejsze. Restauracja „Syta Panna” Beata i Tomasz Siergiejewiczowie z Łomży swoim pstrągiem w gorącym occie wygrali wojewódzki etap konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” w kategorii produkty i przetwory z ryb. Ich keks dojrzewający znalazł się wśród ośmiu produktów nominowanych z województwa podlaskiego do krajowego finału konkursu i powalczy o prestiżowy tytułu „Perła 2018”. Wręczenie tych nagród odbędzie się we wrześniu w Poznaniu w czasie ogólnopolskich targów Smaki Regionów.
Warto przypomnieć, że „Syta Panna” w swoim dorobku ma już trzy takie Perły. W 2008 roku otrzymają ją za węgorza w sosie koperkowym, a w 2009 za pasztet z sandacza z rakami, a w 2015 roku za szczupaka faszerowanego pieczonego w tataraku.