Sushi już w Łomży
Sushi Bar KOKU Sushi powstał z myślą o Gościach, którzy poszukują nowych doznań kulinarnych oraz niebanalnych połączeń smaków. Przytulne wnętrze utrzymane w charakterystycznej dla kraju kwitnącej wiśni harmonii kolorów pozwoli mile spędzić czas. KOKU Sushi zaskoczy cię niebanalnym podejściem do sztuki przyrządzania tej wielowiekowej potrawy. Od niedawna można skosztować kuchni japońskiej w Łomży. KOKU Sushi to sieć sushi barów, która zawitała do naszego miasta. Właściciele prowadzą warsztaty oraz pokazy sushi, które mogą być atrakcją podczas spotkań domowych oraz imprez integracyjnych.
Co to jest sushi? Potrawa japońska złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym, podawana w rybami gotowanymi, smażonymi, surowymi, owocami morza, warzywami. Jako dodatki używa się słynny chrzan wasabi, imbir oraz sos sojowy.
Istnieje wiele rodzajów sushi. Niezbędne minimum wiedzy to rozróżnienie maki od nigiri, ale tutaj postaramy się przedstawić nieco więcej informacji, które pozwolą szerzej spojrzeć na sushi oraz zrozumieć kulturę tego wspaniałego dania. Podstawowy podział wynika ze sposobu wykonania.
Niezależnie od poniższego podziału, możemy wymienić kilka kryteriów które powinien spełniać niemal każdy kawałek sushi. Po pierwsze wielkość kawałków na jakie kroimy sushi powinna umożliwiać zjedzenie ich jednym kęsem. Po drugie w przygotowaniu sushi niezmiernie ważny jest aspekt estetyczny, sushi musi wyglądać ładnie i być starannie podane. I wreszcie składniki użyte do sushi, niezależnie czy to ryby czy warzywa, powinny być jak najlepszej jakości.
Charakterystyka poszczególnych rodzajów sushi:
Maki przygotowujemy zawijając w arkusze z glonów nori ryż wraz z różnorodnymi, dodatkowymi składnikami w środku. Sushi to jest „zwijane” na bambusowej macie, a następnie krojone.
Ze względu na ilość składników użytych w maki, a co za tym idzie i grubość, dzielimy je na:
Hosomaki – są to cienkie rolki z niewielką ilością ryżu, przeważnie z jednym składnikiem. Sushi to po zwinięciu jest krojone najczęściej na sześć kawałków.
Nazwy różnorodnych hosomaki pochodzą najczęściej od japońskich nazw składników, użytych jako gu (wypełniacz) i tak np. sake-maki oznacza maki z łososiem, gdyż sake z japońskiego znaczy właśnie łosoś .
Realizujemy dowozy! tel. 690 979 369
Szczególnie polecamy:
- futomaki z łososiem pieczonym teriaki
- nigiri z krewetką
- maki z tuńczykiem w tempurze
Promocje:
- KOKU Lunch : zupa miso, 9 kawałków sushi, zielona herbata tylko 25 pln
- we środy wszystkich studentów i uczniów zapraszamy do skorzystania z 20% zniżki na sushi.
KOKU Sushi
ul. Bema 21
tel. 690 979 369
www.kokusushi.pl