Niebezpieczny barszcz
Barszcz Sosnowskiego ma silne działanie toksyczne i alergizujące. Wydziela parzącą substancję, która może powodować zapalenie skóry oraz błon śluzowych, powstawanie pęcherzy i trudno gojących się ran – ostrzega Podlaski Wojewódzki Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Białymstoku, podkreślając, że jego parzące działanie nasila się podczas słonecznej pogody, wysokiej temperatury oraz dużej wilgotności powietrza.
Barszcz Sosnowskiego występuje głównie na terenach wilgotnych, w pobliżu cieków wodnych, kanałów i rowów, także na poboczach dróg i przy szlakach turystycznych oraz na nieużytkach czy odłogach. Jest zagrożeniem dla zdrowia ludzi i zwierząt, przy czym szczególne niebezpieczeństwo stwarza dla dzieci i osób cierpiących na alergie. Zawarte w wodnistym soku oraz w wydzielinie włosków gruczołowych związki w kontakcie ze skórą i w obecności światła słonecznego, w szczególności ultrafioletu, powodują oparzenia II i III stopnia.
Specjaliści zalecają aby unikać bezpośredniego kontaktu z tą rośliną. W razie konieczności „spotkania” należy chronić skórę, ubierając się szczelnie, najlepiej w strój z materiałów syntetycznych, wodoodpornych, w tym rękawice z długimi rękawami. Gdyby jednak doszło do kontaktu z rośliną, należy niezwłocznie i dokładnie obmyć skórę wodą z mydłem i unikać ekspozycji podrażnionych miejsc na światło słoneczne przynajmniej przez 48 godzin. Jeśli doszło do podrażnienia skóry, najlepiej szybko skontaktować się z lekarzem.
Barszcz Sosnowskiego pochodzi z rejonu Kaukazu. W końcu lat 50. XX wieku został wprowadzany był do uprawy w Polsce (i innych krajach bloku wschodniego) jako roślina pastewna. Po niedługim czasie, z powodu problemów z uprawą i zbiorem, głównie ze względu na zagrożenie dla zdrowia, uprawy były porzucane. Roślina w szybkim tempie zaczęła rozprzestrzeniać się spontanicznie. Barszcz Sosnowskiego objęty jest prawnym zakazem hodowli, rozmnażania i sprzedaży na terenie Polski.