Naturalny serek wiejski tylko z Piątnicy
Co trzeci z 12 przetestowanych serków wiejskich różnych marek zawierał konserwanty chemiczne, mimo, że na opakowaniu nie było o tym ani słowa - informuje serwis gazeta.pl powołując się na wyniki badań fundacji Pro-Test (dawniej Świat Konsumenta). Najlepszy ze wszystkich badanych okazał się „nasz” Serek Wiejski OSM Piątnica.
W ramach testu oceniający brali pod uwagą m.in. oznakowanie etykiet, zgodność deklarowanej zawartości odżywczej (tłuszczu, białka, soli), naturalność składu, czystość mikrobiologiczną.
Według wyników badań na które powołuje się serwis gazeta.pl czterej producenci: Mlekovita, Pilos, OSM Garwolin i Páturages wprowadzają konsumentów w błąd. W produktach tych firm specjaliści znaleźli kwas sorobowy, mimo, że na opakowaniach znajdowały się takie informacje jak "bez konserwantów" (Pilos), "tylko z naturalnych składników" (OSM Garwolin) czy "naturalny" (Páturages i Mlekovita). Takie praktyki, według fundacji, są niezgodne z prawem.
Autorzy raportu podkreślają, że samo dodawanie konserwantów chemicznych do serków jest dozwolone, ale producenci muszą przestrzegać limitów i poinformować konsumentów o stosowanych dodatkach.