Wspieramy rozwój usług gastronomicznych w Łomży
Rada Łomżyńskiej Izby Przemysłowo - Handlowej zaapelowała do prezydenta miasta i radnych Łomży o zmianę zwiększenie koncesji na sprzedaż alkoholu w lokalach gastronomicznych. Przedsiębiorcy chcą aby ich liczba wzrosła z 40 do 65. Jak tłumaczą sytuacja jaka wytworzyła się w mieście „jest trudna do wytłumaczenia”, a obowiązujące przepisy ograniczają rozwój tego sektora usług i nie sprzyjają konkurencyjności przedsiębiorstw ani wizerunkowi Łomży. Argumentują także, że w sąsiedniej Ostrołęce jest blisko dwa razy, a w Suwałkach o ponad połowę więcej koncesji gastronomicznych niż w Łomży.
W
uzasadnieniu do skierowanego do samorządowców wniosku
członkowie rady ŁIP-H podają, że tematem zajęli się na wniosek
zainteresowany przedsiębiorców z branży gastronomicznej.
-
Prosimy o zmianę
uchwały Rady Miasta w taki sposób, aby obecnie funkcjonujący
przedsiębiorcy mogli w pełni realizować swoje zamierzenia
biznesowe, bez ponoszenia kosztów oczekiwania miesiącami na
zwolnienie się kolejnej koncesji, a to jak wiemy wyzwala kolejne
niepotrzebne kontrowersje wśród wnioskodawców
– pisze Rada Łomżyńskiej Izby Przemysłowo – Handlowej. -
Naszym zdaniem
samorząd lokalny powinien wspierać rozwój usług
gastronomicznych wpisanych w sektor turystki, na którą stawia
Łomża leżąca na głównym szlaku komunikacyjnym. Zmiana tej
uchwały odnośnie sprzedaży alkoholi przeznaczonych do spożycia w
miejscu sprzedaży do ilości 65 punktów, to także dobry
sygnał dla inwestorów projektowanych przyszłych galerii
handlowych, zaś dla obecnie funkcjonujących przedsiębiorców
to czas na zdobycie nie tylko upragnionej koncesji, ale czas na
zdobycie uznania klientów. To także szansa na rozwój
Łomżyńskiej Starówki, która bez funkcjonującej
branży gastronomicznej (restauracje, puby, pizzerie, winiarnie) nie
będzie mogła przyciągać mieszkańców Łomży, a tym samym
turystów i klientów, do licznych lokali handlowych
usytuowanych w tej części miasta
– argumentują przedsiębiorcy.
Wniosek w załączniku.
źródło: www.4lomza.pl