Zakończenie projektu "Program szkoleń promujących clustering"
Miło nam poinformować, iż w dniu 7 marca br. mieliśmy honor i przyjemność wziąźć udział w konferencji kończącej ogólnopolski projekt "Program szkoleń promujących clustering". Wśród gości zaproszonych byli również przedstawiciele Klastra Spożywczego “Naturalnie z Podlasia”, którzy zaprezentowali swoje osiągnięcia oraz drogę powstania.
Klaster Spożywczy “Naturalnie z Podlasia” będąc w nielicznym gronie sformalizowanych inicjatyw w skali ogólnopolskiej, zaprezentował aktualny stan organizacji, plany i projekty na najbliższą przyszłość. Jako "dziecko" zrodzone w efekcie Programu realizowanego na zlecenie Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiebiorczości, w kuluarach konferencji doszło do bezpośrednich spotkań z Panią Danutą Jabłońską – Prezesem PARP, gdzie padły zapewnienia dotyczące wzajemnej współpracy. ( przypominamy, iż PARP to czołowa i nadrzędna organizacja zajmujaca się dystrybucją środków unijnych w skali programów krajowych)
Na
konferencji obecny był także Wiceminister z Ministerstwa Gospodarki
– Dariusz Bogdan, który powiedział: - Jestem
przekonany, że "Program szkoleń promujących clustering"
pomógł wielu przedsiębiorcom w podjęciu decyzji o
realizacji wspólnych przedsięwzięć w formie
klastra.
Wiceminister podkreślił, że obecnie klastry
traktuje się jako dynamiczne systemy innowacyjne oparte przede
wszystkim o transfer wiedzy. – "Program szkoleń
promujących clustering" idealnie wpisuje się w tego rodzaju
działania, dzięki czemu może być on postrzegany jako istotny
wkład w budowę gospodarki opartej na wiedzy – dodał.
Według Wiceministra bardzo często, jako główny czynnik
składający się na sukces klastrów, wskazuje się także
kapitał ludzki. – Z tego względu, jednym z
najistotniejszych działań na rzecz umacniania powiązań
kooperacyjnych są inicjatywy mające na celu doskonalenie i
efektywne wykorzystanie zasobów pracy – dodał.
Wiceminister Dariusz Bogdan pogratulował organizatorom i realizatorom udanej realizacji projektu "Program szkoleń promujących clustering". Życzył także wszystkim uczestnikom szkoleń budowania trwałych relacji biznesowych z innymi przedsiębiorcami i lokalnym samorządem. – Realizowane przez Was wspólne działania będą prowadziły do rozwoju konkurencyjności regionów i działających w nich podmiotów gospodarczych – podkreślił.
Mamy nadzieję, iż tego rodzaju wydarzenia będą tworzyły długą historię inicjatywy klastrowej, będą budujące i mobilizujące dla członków Klastra Spożywczego “Naturalnie z Podlasia” do dalszej pracy.
"Naturalnie z Podlasia" reprezentował Vice Prezes Stowarzyszenia (członek ŁIP-H) Wojciech Dąbrowski, natomiast Łomżyńską Izbę Przemysłowo - Handlową Prezes Rady Izby Maciej Krzysztof Zajkowski.