Przejdź do treści Przejdź do menu
czwartek, 08 maja 2025 napisz DONOS@

Po 25 latach spotkali się z radością w „Ekonomiku”

Wszyscy z rumieńcami na twarzy zwiedzali klasy, w których mieli lekcje, oraz salę gimnastyczną, na której odbywały się nie tylko lekcje wf, ale także otrzęsiny, półmetek, studniówka i, oczywiście, Matura 1999. - To były piękne czasy. Po tylu latach cieszyliśmy się jak dzieci z bycia razem – mówi Ewa Bączek (z d. Jóźwik), która w sobotę bawiła się na spotkaniu 23 osób z klasy IV A (liczącej 38 osób) Liceum Ekonomicznego, ze wspaniałą wychowawczynią dr hab. Krystyną Leszczewską. Po takiej sentymentalnej podróży, wieczorem odbyła się uroczysta kolacja w Starej Rampie w Łomży.

26. października 2024 r. w „Ekonomiku” odbyło się spotkanie społeczności klasowej IV A o profilu finanse i rachunkowość, rocznik maturalny 1999, z okazji jubileuszu 25-lecia ukończenia Szkoły. Dzięki przychylności dyrektora ZSTiE nr 6 Pawła Drożynera, absolwenci mogli ponownie spotkać się w ulubionych murach.

- Pan bibliotekarz Andrzej Kubrak opowiedział, co się zmieniło od tego czasu w Szkole. Pani Krystyna Leszczewska, wspaniała wychowawczyni klasy, z zaciekawieniem przysłuchiwała się opowieściom o naszych osiągnięciach w życiu, jako absolwentów – relacjonuje Katarzyna Kuba (z d. Długozima). Wówczas to było 4-letnie Liceum Ekonomiczne, po ukończeniu uzyskiwało się tytuł technika ekonomisty. W klasie dzisiejszych 44-latków było tylko 5-u chłopców, zaś na spotkanie przybyło 3-ech: Dariusz, Robert i Sebastian. Mężczyźni wręczyli bukiet kwiatów wychowawczyni, a dla koleżanek - po symbolicznej róży. Głównymi przedmiotami w specjalizacji były: rachunkowość i finanse oraz ekonomia, której uczyła wychowawczyni. Matura poszła w IV A świetnie. Wszyscy ukończyli Liceum z dobrymi wynikami w nauce. Z sentymentem i uśmiechem na twarzy wspominali dwie nauczycielki: Elżbietę Jastrzębską od matematyki i Jadwigę Rogalską od języka polskiego.

- To one są teraz wzorem nauczycieli, o których opowiadamy swoim dzieciom – ocenia Ewa. - Teraz chyba już nie ma nauczycieli z takim podejściem do przekazywania wiedzy... 

„Czwarta A utkwiła mi w sercu i pamięci”
Każdy z Czwartej A przeszedł w życiu zarówno dobre, jak i złe chwile. Ponad połowa z obecnych na spotkaniu osób pracuje i związana jest zawodowo z profilem, który ukończyła w Liceum Ekonomicznym. Większa część klasy mieszka w Łomży i bliskich okolicach. Część absolwentów mieszka w Warszawie lub okolicy, są osoby mieszkające w Gdańsku, Wrocławiu i Białymstoku, a kilka osób mieszka za granicą: w Wielkiej Brytanii, Belgii, Hiszpanii i Grecji. - Nasza kochana Pani wychowawczyni Krystyna Leszczewska podczas spotkania wsparła nas ciepłym słowem i mądrymi myślami – twierdzą Uczennice. - W słynnej pracowni języka polskiego każdy usiadł na miejscu, które kiedyś zajmował i wraz z naszą wychowawczynią opowieściom i śmiechom nie było końca.

- Z wielką radością, satysfakcją i wzruszeniem patrzyłam na nich w sobotni wieczór... – opowiada nam dr. hab. Krystyna Leszczewska w poniedziałek. Cieszyła się, że klasa się zebrała, że potrafili się zorganizować. - To była jedyna klasa, w której byłam wychowawcą przez 4 lata. IV A utkwiła mi w sercu i pamięci. Przepełniała nas w Szkole czułość, radość i wdzięczność, że spotkaliśmy się w tak licznym gronie. Nie zdarza się to często: wiele klas nie chce lub nie umie się zorganizować.

„Byłam szczęśliwa, że oni są szczęśliwi”
Zdecydowana większość klasy dobrze poradziła sobie na studiach, związanych z jej specjalizacją w LE. Pracują w zawodach, związanych z finansami. Byli siebie wzajemnie ciekawi, z rozbawieniem, namysłem i rozczuleniem oglądali siebie na zdjęciach, na których są nastolatkami. Spośród przygód do dzisiaj pamiętają wyjazd na piknik klasowy do ośrodka w Balikach nad Pisą koło Nowogrodu. - Cofnęliśmy zegar czasu – uśmiecha się wychowawczyni. Zaproponowała, aby opowiedzieli o sobie, z czego są dumni, co dało satysfakcję w życiu, ale nie z perspektywy materialnej (dom, mieszkanie, ziemia, działka, samochód, konto, precjoza). Okazało się, że są dumni z ukończenia Szkoły przy ul. Mikołaja Kopernika, i to z taką wiedzą, że studia uwieńczyli dyplomem.

- Byłam szczęśliwa, że oni są szczęśliwi, ponieważ ułożyli sobie życie osobiste i zawodowe, mają rodziny i dzieci. Potrafili też realizować marzenia: ktoś marzył o podróżach i jest pilotem wycieczek, ktoś pasjonował się tańcem i uczy flamenco, ktoś grał w koszykówkę albo siatkówkę i prowadzi aktywny tryb życia. Życzyłam każdemu optymizmu, nieustającej wiary w siebie, pracowitości, wytrwałości, szczęścia w ich życiu.         

Kilka cytatów od uczestniczących w spotkaniu 
Joanna: „Tych lat nie odda nikt...” 25 lat temu nasza klasa powiedziała sobie „cześć”, wychodząc ze świadectwem ukończenia szkoły średniej. Każde z nas poszło w swoją stronę, aby zdobywać świat. Na szczęście, znalazły się dobre duszyczki, które zorganizowały nasze wspólne spotkanie. Ćwierć wieku... Wydarzyło się bardzo dużo w życiu: studia, dzieci, praca, małżeństwa, związki, rozwody... Po tylu latach nadal jednak potrafiliśmy cieszyć się z bycia razem jak dzieci. To spotkanie było niesamowicie miłe. Pozdrawiam wszystkich obecnych, a także tych, którzy nie mogli być razem z nami.”

Magda: „25 lat minęło... Niezwykłe spotkanie, które cofnęło czas. Połączyło z dawnymi przyjaciółmi i przywołało uśpione wspomnienia. Mnóstwo pozytywnej energii, wzruszeń i radości. Liceum Ekonomiczne IVA 1999 ”.

Anna: „Jedyni, niepowtarzalni, niesamowici... Moi”.

Renata: „Jestem dumna, że Nam się udało... spotkać, rozmawiać, być”.

Kasia: „IV A LE w Łomży 1999 r. to najlepsza klasa, jaką sobie wymarzyłam. Po 25 latach radośni, szczęśliwi, uśmiechnięci, dumni ze swoich osiągnięć i z poczuciem humoru, który uwielbiam. Przez całe spotkanie z Wami ćwiczyłam mięśnie brzucha. Z niecierpliwością czekam na następne spotkanie... bo już zaczynam tęsknić”.  

Ewa: „Wszystko przemija w życiu człowieka, nawet uroda z czasem ucieka, lecz szkolne lata to baśń zaklęta, o których każdy pamięta”. To był przepiękny dzień i noc, pełen wrażeń, wzruszeń, radości. Bardzo się cieszę, że byliśmy w tym razem, bo po tylu latach mogło być różnie... Dziękuję każdemu z osobna za obecność i cudne chwile. Czekam z niecierpliwością na kolejne spotkanie…”

Ania: „Nie sądziłam, że spotkanie wywoła takie emocje we mnie. Bardzo się cieszę, że byłam z Wami. Niesamowite było to, jak naturalnie po latach mówiliśmy o sobie i swoich doświadczeniach, bez ubarwiania i obawy przed oceną innych. To oznacza, że każdy z nas jest z siebie dumny, ma wysokie poczucie własnej wartości i pewności swojej osobowości”. 

Aga: „Lata lecą, a my wciąż piękni i młodzi”.

Darek: „Dziękuję za spotkanie i za powrót do krainy czarów”.

Marlena: „Dziękuję za SUPER spotkanie. Bardzo miło było Was wszystkich spotkać i powspominać szkolne czasy”.

Marta: „Patrząc tak na Was, to zupełnie jakby te 25 lat nie minęło. Impreza super. Miło było Was wszystkich zobaczyć i powspominać stare, dobre czasy”.

Monika: „Kochani, dziękuję za wspaniały wieczór i spotkanie. Moje serducho zawsze będzie z Wami. Dziękuję, że dzięki Wam mogłam wrócić do wspomnień. Jesteście niesamowici”.

Podziękowania 
Klasa IV A dziękuje: dyrektorowi Pawłowi Drożynerowi za możliwość zorganizowania spotkania klasowego po 25 latach od zakończenia nauki w Szkole i nauczycielowi Andrzejowi Kubrakowi za sentymentalną podróż po Szkole. - Mamy nadzieję, że dzięki naszej inicjatywie zainspirujemy także inne klasy do spotkania się po latach – podsumowują Ewa Bączek i Katarzyna Kuba z IV A. - My cieszymy się już na następne takie spotkanie… Miło było się zobaczyć i powspominać stare dobre czasy. Patrząc na naszą klasę, miałyśmy wrażenie, jakby młodość była całkiem niedawno, zupełnie jakby te 25 lat nie minęło. Nasze serca zawsze będą z koleżankami i kolegami. Dzięki Wam, mogłyśmy również „powrócić do wspomnień”, ażeby „spotkać Was po latach, które lecą, a my wciąż piękni i młodzi”.

Mirosław R. Derewońko
tel. red.  696 145 146

Ogłoszenia płatne 4lomza.pl

usługi
Remont mieszkań. Malowanie, szpachlowanie glazura, terakota, panele itp.
tel. 517468385
usługi
Złota rączka. Usuwanie drobnych usterek elektrycznych, hydraulicznych, stolarskich, ślusarskich i innych.
tel. 506383477
praca
Firma Pianpol Styła - Sp.J, Al. Piłsudskiego 78 w Łomży, zatrudni na stanowisko: Technolog-zastępca kierownika produkcji. Wymagane doświadczenie w zarządzaniu zespołem produkcyjnym oraz umiejętność posługiwania się narzędziami informatycznymi wspomagającymi proces produkcji (Excel, CAD). Mile widziana znajomość programu enova365. CV na adres e-mail: s.szulc@pianpol.pl lub osobiście.
mm
wt, 29 października 2024 07:56
Data ostatniej edycji: wt, 29 października 2024 11:04:26

W celu świadczenia przez nas usług oraz ulepszania i analizy ich, posiłkujemy się usługami i narzędziami innych podmiotów. Realizują one określone przez nas cele, przy czym, w pewnych przypadkach, mogą także przy pomocy danych uzyskanych w naszych Serwisach realizować swoje własne cele i cele ich podmiotów współpracujących.

W szczególności współpracujemy z partnerami w zakresie:
  1. Analityki ruchu na naszych serwisach
  2. Analityki w celach reklamowych i dopasowania treści
  3. Personalizowania reklam
  4. Korzystania z wtyczek społecznościowych

Zgoda oznacza, że n/w podmioty mogą używać Twoich danych osobowych, w postaci udostępnionej przez Ciebie historii przeglądania stron i aplikacji internetowych w celach marketingowych dla dostosowania reklam oraz umieszczenia znaczników internetowych (cookies).

W ustawieniach swojej przeglądarki możesz ograniczyć lub wyłączyć obsługę plików Cookies.

Lista Zaufanych Partnerów

Wyrażam zgodę