Zdrowie na talerzu - wiosenne, kolorowe kanapki
W naszym przedszkolu propagujemy prawidłowe odżywianie się. Dzieci z naszej grupy też mają w tym swój udział i na podsumowanie tygodniowego bloku tematycznego o zdrowych produktach samodzielnie przygotowały wiosenne kanapki na śniadanie, które były smaczne, kolorowe, a przede wszystkim zdrowe!
Najpierw przypomniały zgodnie z piramidą żywienia, które produkty trzeba jeść by być silnym i zdrowym oraz ułożyły z alfabetu wyraz „nowalijki” - pierwsze młode warzywa, które urosły w zielonym kąciku w naszej sali. Następnie dzieci z zapałem przystąpiły do pracy i już wkrótce na talerzach pojawiły się kolorowe przysmaki ozdobione szczypiorkiem, rzodkiewką, ogórkiem czy sałatą.
Podczas sporządzania posiłków dbały o higienę i przestrzegały zasad bezpieczeństwa. Własnoręcznie zrobione kanapki smakowały najlepiej! Nawet największe niejadki zjadały swoją porcję z apetytem.
Teraz przedszkolaki już wiedzą: śniadanko - to podstawa naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Mniam, mniam!