Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Pompa ciepła plus rekuperacja w Łomży |
Witam. Jestem w trakcie budowy domu w Łomży i chciałbym zastosować w swojej inwestycji pompę ciepła i rekuperację (wentylację mechaniczną). Jakie firmy w Łomży oferują tego typu usługi? Jakiej firmy pompy Państwo polecacie? Czy wystarczy pompa powietrzna czy lepiej gruntowa? Słyszałem opinie, że sama powietrzna może nie dawać rady podczas dużego mrozu i może być zimno w domu. Proszę o opinie osób, którzy korzystają w swoich domach z tego typu nowinek :) Pozdrawiam
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Pompa ciepła plus rekuperacja w Łomży |
Witam, podstawowe pytanie jakie zapotrzebowanie na ciepło będzie mieć Twój dom.
|
|
Smoliński& Jemielity to robią dobrze i poinformują co i jak. Bazę mają naprzeciwko gazowni.
|
|
Ok przyjeżdża forma ocenia pomiary instalacji urządzenia, wycenia instalację i daje gwarancję na koszty eksploatacjii czyli kosz roczny. Proszę o namiar na takie formy z Podlasia.
|
|
Ok przyjeżdża firma ocenia pomiary instalacji urządzenia, wycenia instalację i daje gwarancję na koszty eksploatacjii czyli kosz roczny. Proszę o namiar na takie formy z Podlasia.
|
|
Mam pompe powietrze-woda pierwszy sezon i daje rade. Wszedzie poslogowe ogrzewaniw 21.5-22 * w domu. Nie mam rekuperacji.
|
|
Wybierac ogrzewanie do domu faktycznie warto postawić na ekologiczne rozwiązania. Firma http://inverter.com.pl/ prezentuje nowoczesne rozwiązania , które pozwalają ograniczyć korzystanie z publicznych sieci. Można wybrać pompe ciepła, elektrownie wiatrową czy kocioł na pelet. My jestesmy dopiero w fazie projektu, ale myslimy nad pelletem.
|
|
Vegan19, masz 21,5-22* ale mógłbyś wycisnąć więcej? Zima jest lekka jak na razie. Ciekawe co byłoby przy mrozach typu -25* ?
|
|
Fazzi przy mrozach rzędu -25* moim zdaniem pompa sobie poradzi chodzi tylko o to że zwiększy się zużycie prądu. Zauważyłem to gdy było chwilę -15*. Nadal jestem zadowolony z tego wyboru.
|
|
Rozumiem. Dzięki.
|
|
Na pewno pompy Apic są warte polecenia. A jeśli chodzi o rekuperację, to polecam rozesłać ofertę z zapytaniem do kilku firm i poczekać na wycenę. Różnice w cenie są masakrycznie duże.
|
|
Aligru w d.u.p.i.e mamy takie bieda firemki których nie stać na profesjonalną reklamę tylko płacą trollom by je wychwalali
|
|
Jak najbardziej same pompy ciepła są oczywiście bardzo dobrą opcją i ja jeszcze chcę dodać, że również ważnym jest to aby wiedzieć jak najwięcej o ich sprawności. Mi całkiem niedawno udało się przeczytać w https://www.aircon.panasonic.eu/PL_pl/blog/wspolczynnik-cop-i-scop-czyli-co-oznacza-sprawnosc-pompy-ciepla/ o współczynnikach COP oraz SCOP.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |