Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Grzejniki mimo że zakręcone grzeją - czy to normalne? |
Czy to normalne, że w nowym budownictwie grzejniki mimo, że są zakręcone zaczynają grzać? Wietrze mieszkanie, na zewnątrz temp tak jak dziś poniżej \"zera\", otwieram w całym mieszkaniu okna a grzejniki tak wówczas grzeją, że dotknąć nie można, mimo że są zakręcone? Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją i czy to jest normalne?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Grzejniki mimo że zakręcone grzeją - czy to normalne? |
deweloperowi sie pieniążki nie zgodziły i dorabia na lewo. Pomysłowo.
|
|
Zawór nie trzyma mar
|
|
To jest normalne , gdyż weźmy przykład np wyjeżdżasz sobie gdzieś , i zostawiasz grzejniki zakręcone , okej są oszczędności ale , może mieć to powikłania np gdzieś popęknie rura .spółdzielnia mieszkaniowa nie może sobie na to pozwolić I tylko jedno może unicestwić marzenie - strach przed porażką.
|
|
Ja mam zakręcone i nie grzeją. Zawór jest w porządku. Napraw swój.
|
|
to jestt normalne, zawory sa z termostatem i jak jest za zimno to same sie otwierają żeby nie pozamarzały grzejniki. :D
|
|
Tak jak napisał ci speed w kazdym grzejniku jest termostat .Po to aby jak spadnie temp ponizej zera zeby grzejnik nie zamarzł
|
|
Ale one zaczynają grzać przy temp mniej więcej 18 stopni, kto mówi o temperaturze poniżej zera... W mieszkaniu przed wietrzeniem jest ok 23 stopni, przy otwartym oknie zmniejszy się do ok 18 i już grzejnik robi się bardzo gorący. Mam termometr elektroniczny w pobliżu grzejnika, także widzę jak to się zmienia.
|
|
Może masz żle nakręconą głowice na zawór. Odkręć i ustaw na maximum i dopiero nakręć na zawór.
|
|
Pod glowica jest na zaworze jeszcze regulacja nakrętką, albo mozesz zawor powrotny zakrecic. u dolu grzejnika na imbus
|
|
Ktoś ci już wcześniej to próbował wyjaśnić. W nowych zaworach jest blokada. Nie da się ich całkowicie zakręcić. Dlatego kiedy temp. spada do tych 18 stopni to zawór się otwiera. Dzięki temu masz w domu te 23 stopnie. Ja mam stare zawory, które można zdławić na maxa, u sąsiadów grzejniki pozakręcane i o takim cieple w mieszkaniu jak u ciebie mogę tylko pomarzyć! O wysokich rachunkach za ogrzewanie już nie wspomnę!
|
|
dziekuje...dobranoc fachowo i na temat
|
|
Kruger cioto piszesz bzdury. Co to jest \"popęknie rura\".Szanowny Panie \"Corvinus\"jest to machlojka, żeby rąbać kasę od uczciwych lokatorów. Ja mam zawory termostatyczne firmy ........( nie będę reklamował firmy) i działają następująco: Posiadają zakres regulacji temperatury od 1-5. U mnie jest w tej chwili na 3. W kuchni grzejnik mam ustawiony na 0 i nie grzeje, jest zimny. Owszem jest taka opcja, że się grzejniki same uruchamiają, ale jak temperatura spadnie poniżej 10 stopni. Zapobiega to przed zamarznięciem i popękaniem od mrozu, przy poniżej -10 stopniach. Podsumowując mój post. Musi Pan sam sobie wymienić zawory i nikomu nie mówić. Koszt takiego zaworu to 100 zł. w naszych hydraulicznych sklepach. Jeszcze jedna taka mała uwaga. Nie trzeba spuszczać z pionów i grzejników wody, bo wymienia się same zawory, a nie głowice.
|
|
Baron, jak wymienić zawór bez spuszczania wody? haha jak zawór montowany jest bezpośrednio na połączeniu rura zasilająca-kaloryfer? a głowica termostatyczna mocowana jest ( pózniej) na korpusie zaworu. Do byka nie podchodż z przodu, do konia z tyłu, a do IDIOTY - w ogóle!
|
|
zakręć całkowicie zasilanie i powrotny, zawory powinny trzymać i całkowicie odcinać wodę od regulacji temp jest termogłowica nie słuchaj bzdur, mam \"swoje\" ogrzewanie gazowe z własnego pieca, zawory i głowice termostatyczne f-my superComfort zakres regulacji 0-6 , względnie nowe, instalowane 5 lat temu i trzymają tak jak trzeba, jaką temp ustawię, taką mam, termogłowica sama steruje temp , jak w pomieszczeniu spada poniżej zadanej, sama się włącza i MOGĘ CAŁKOWICIE wyłączyć ogrzewanie! PS: spotkałem się z sytuacją, że ktoś do nieodpowiednich zaworów zamontował termogłowice innej firmy i to nie działa Do byka nie podchodż z przodu, do konia z tyłu, a do IDIOTY - w ogóle!
|
|
Nie trzeba być specjalistą, żeby się domyślić, że jednak coś jest nie tak. Skoro sam mówisz, że masz zakręcone kaloryfery, a nadal wydzielają duże ilości ciepła to być może są najzwyczajniej w świecie popsute. Problem może być o wiele poważniejszy i cała instalacja może być niesprawna. No chyba, że celowo indywidualne grzejniki mają odłączoną możliwość kontrolowania temperatury, ale to by było bez sensu. Zapytaj we wspólnocie o chodzi i czy inni też mają podobny problem.
|
|
koleś, jak kaloryfery mogą być zepsute? bzdura! ludzie jak nie macie zielonego pojęcia o temacie, lepiej nie wprowadzajcie ludzi w błąd , instalacja niesprawna? haha pod jakim względem? nie zasila? jak indywidualnie grzejniki mogą mieć odłączoną możliwość kontrolowania temperatury? BZDURA! Do byka nie podchodż z przodu, do konia z tyłu, a do IDIOTY - w ogóle!
|
|
oj, co tu za matoły się wypowiadają, najlepiej zasięgnij opinii u wykwalifikowanego hydraulika , z renomowanej firmy a nie co \" mówiła ciotka zielińska\" np: firma JEMIELITY , SMOLIŃSKI - nie najtaniej, ale profesjonalnie Do byka nie podchodż z przodu, do konia z tyłu, a do IDIOTY - w ogóle!
|
|
poważny problem, cała instalacja do wymiany !!!! hahah ZAWORY CI NIE TRZYMAJĄ ! NIE DOMYKAJĄ , dziwne , ale ile masz tych niewłaściwie działających kaloryferów ? Do byka nie podchodż z przodu, do konia z tyłu, a do IDIOTY - w ogóle!
|
|
Po pierwsze czujniki ciepła ustawione są tak, by grzać gdy spadnie wokół nich temperatura poniżej (z tego co pamiętam) 18 stopni celsjusza. Takie grzanie jest z tego co sobie liczę bardzo drogie, warto zainwestować w grzejnik pokojowy, zwłaszcza gdy mowa o starszych osobach przebywających w jednym pokoju przez dłuższy czas. Zużycie prądu niewielkie więc i koszty nie są jakieś znaczne
|
|
Jeśli zdemontujesz grzejnik, a on dalej będzie ciepły to widocznie jest to grzejnik letni. Niz tylko zamontować grzejnik zimowy. MOC z Wami, ale potencjalnie utrzymujcie równowagę.
|
|
Dziwne, coś musisz mieć zepsute.
|
|
Czy to - http://www.puresun.pl/109-glowice-termostatyczne w sensie jakości, ma jakiekolwiek znaczenie dla precyzji i dokładności wyników? Lepsze rozwiązanie to lepsza precyzja?
|
|
O menda kempa się obudzila
|
|
Nowe glowice termostatyczne na * maja ustawiona temperature 15 stopni po to zebys za bardzo nie wychlodzil mieszkania i nie musiał podgrzewac Cie sasiad za sciana !W starych generacjach było 7 stopni celsjusza .
|
|
Miałam podobną sytuację, jak miałam w domu zwykły termostat. Grzejniki wariowały, zaczynały grzać w różnych momentach, gdy nie były odkręcone. Pół roku temu zdecydowałam się na termostat elektroniczny i wszystko jest ok. Grzejniki nie włączają się same, w dodatku mogę sprawdzać sobie zużycie energii. Tutaj na stronce jest sporo ciekawych info o termostatach elektronicznych http://pomyslynadom.info/dom/artykuly/zalety-elektronicznego-termostatu-grzejnika/
|
|
Chłopie co się głowisz zgłoś do spółdzielni i tyle,chyba to najbardziej kompetentna firma może udzielić tobie informacji,skoro to ich blok.
|
|
jakiś troll wygrzebał rogiem stary temat by zasrany link z reklamą dać a termostay elektroniczne to dziadostwo bo jeszcze prąd pobierają i gdzie tu logika. Od 100etek lat są zwykłe i się sprawdzają więc co tu kombinować sieczka dla durni
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |