Dieta o niskim Indeksie Glikemicznym – na czym polega i komu służy?
Indeks Glikemiczny jest wskaźnikiem używanym w określeniu jak po danym produkcie spożywczym podniesie się poziom cukru we krwi w porównaniu do spożycia takiej samej ilości glukozy w czasie po około 120 minutach. Wskaźnik ten jest często używany w dietach osób chorych na cukrzycę, w zespole policystycznych jajników, cukrzycy ciążowej jak i w chorobach nowotworowych.
Kiedy warto badać poziom glukozy we krwi
Profilaktyka jest podstawą zapobiegania wielu bardzo ciężkim chorobom. Podwyższony poziom cukru we krwi jest niebezpieczny i sprzyja rozwojowi wielu innych chorób. Im wcześniej wykryte zaburzenia przetwarzania przez organizm węglowodanów, tym lepiej. Warto więc badać się regularnie. Możesz to zrobić w laboratorium medycznym jak i za pomocą glukometrów dostępnych w aptekach.
Zalety diety o niskim Indeksie Glikemicznym
Często wprowadzenie diety o niskim Indeksie Glikemicznym i regularnej aktywności fizycznej mogą uchronić przed chorobą i powikłaniami. Dieta ta może sprzyjać redukcji masy ciała, zmniejszyć ryzyko chorób cywilizacyjnych i stanów zapalnych w organizmie. Zmniejsza również chęci na podjadanie między posiłkami.
Dlaczego nie mogę schudnąć
Dla kogo dieta o niskim Indeksie Glikemicznym ? Dieta o niskim Indeksie Glikemicznym będzie doskonałym wyborem dla osób z nadwagą, otyłością, nieprawidłową tolerancją glukozy, insulinoodpornością, niedoczynnością tarczycy, zespole metabolicznym jak i zespole policystycznych jajników. Tego typu problemu powodują że mimo ogromnego wysiłku masz problem z odchudzaniem i waga nie chce spadać mimo wysiłku fizycznego. Jeżeli szukasz informacji dlaczego nie możesz schudnąć https://medicot.pl/dlaczego-nie-moge-schudnac/ to ten artykuł może cię zainteresować , zostały tam wyszczególnione najczęściej występujące choroby, które znacznie utrudniają redukcje wagi.
Wysoki Indeks Glikemiczny a odchudzanie
Niestety spożywanie produktów z wysokim IG może zwiększać apetyt i spożywanie zbyt dużych ilości kalorii a tym samym wzrost masy ciała. Niebezpieczne dla zdrowia jest stosowanie w swojej codziennej diecie produktów zawierających duże ilości cukrów prostych o niskiej zawartości błonnika. Biały cukier, jasna mąka i syrop glukozowy, glukozowo- fruktozowy i fruktozowy czy kukurydziany nie będą sprzyjały utracie kilogramów, a wręcz ich wzrost. Produkty o niskim Indeksie Glikemicznym są zdecydowanie lepsze dla osób, które chcą pozbyć się niechcianych kilogramów.
Co wybierać na diecie o niskim Indeksie Glikemicznym
Niski Indeks Glikemiczny charakteryzuje mleko, jogurty, mięso, ryby, jajka. Będą to również produkty takie jak surowa marchew, brokuły, sałata, papryka, orzechy, szpinak. Jeśli chodzi o owoce najlepszym wyborem będą truskawki, maliny i jabłka. Chleb żytni razowy na zakwasie oraz makaron razowy al dente, ciecierzyca i fasola będą dobrym wyborem. Cukier zastąp ksylitolem, który również ma niski IG. Przygodę ze zdrowym odżywianiem zacznij od uzupełnienia składników mineralnych i witamin.
tekst płatny