Mleczko pszczele - jakie ma właściwości?
O niezwykłych właściwościach miodu wiedziała już sama Kleopatra. A czy ty jesteś świadomy, ile dobroci kryje w sobie natura? Mleczko pszczele posiada najwięcej wartości odżywczych ze wszystkich produktów pszczelich.
1. Mleczko pszczele: co to takiego?
2. Właściwości mleczka pszczelego.
Mleczko pszczele powstaje od 7 do 14 dnia życia pszczoły, czyli w okresie, w którym jest karmicielką.
1. Mleczko pszczele: co to takiego?
Mleczko pszczele to wciąż przez wielu nieodkryty skarb, pochodzący prosto z natury, od pracowitych pszczół. Jest nazywane eliksirem młodości - nie przez przypadek.
Mleczko pszczele to wydzielina z gruczołów młodych pszczół robotnic, konkretnie pochodzi ze ślinianek. Warto wiedzieć, że mleczko pszczele ma jasną i gęstą konsystencję. Posiada również lekko kwaśny smak i jest niemal bezwonne. Oznacza to, że nie poczujemy jego zapachu.
To ważne, ponieważ na rynku można znaleźć wiele produktów, które tylko udają mleczko pszczele, a tak naprawdę nie posiadają jego cudownych właściwości. Ich skład bywa mocno chemiczny i nie ma nic wspólnego z naturą.
Prawdziwe mleczko pszczele jest produkowane w maleńkich dawkach, ale jest produktem bardzo wartościowym. Dlatego też często spotyka się je jako dodatek do produktów - możemy je znaleźć np. pod postacią kapsułek lub w miodzie, gdzie jest zawarte w niewielkim stężeniu.
2. Właściwości mleczka pszczelego.
Mleczko pszczele jest uważane za eliksir, który niczym ambrozja pozwala zachować młodość.
Mleczko pszczele zawiera:
- witaminy z grupy B,
- witaminę C, D i E,
- kwas deoksyrybonukleinowy
a prócz tego jeszcze białka, aminokwasy, wapń, krzem, miedź, fosfor i żelazo. Aż ciężko uwierzyć, że to wszystko zamyka się w tym niewielkim specyfiku. Badania dowodzą, że mleczko pszczele wykazuje właściwości oczyszczania organizmu, wspomaga jego regenerację i przemianę materii.
Mało tego, mleczko pszczele jest w stanie pozytywnie wpłynąć również na nasze samopoczucie, ogólną kondycję i... psychikę! Zwalcza stany depresyjne i pomaga sobie radzić ze zmęczeniem.
Spożywane przez kobiety, które są w ciąży, mleczko pszczele ZMNIEJSZA ryzyko poronienia. Może być również stosowane przy leczeniu miażdżycy, niedokrwistości i nadciśnienia tętniczego.
Należy jednak pamiętać, że - mimo niewątpliwie drogocennych właściwości - mleczko pszczele nadal nie jest lekiem. Może jednak skutecznie pomagać w walce o codzienną kondycję, samopoczucie, a długoterminowo - w walce o zdrowie, zarówno fizyczne, jak i psychiczne, z którym często być może nawet trudniej sobie poradzić.
tekst płatny