Nowalijki są zdrowe jeśli...
Na targowiskach coraz więcej świeżych warzyw i owoców. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Łomży w związku ze zbliżającym się sezonem zbioru owoców i warzyw rozpoczął akcję informacyjną dotyczącą ich bezpieczeństwa mikrobiologicznego. Specjaliści podkreślają, że nowalijki są zdrowe jest zachowane są podstawowe zasad higieny na etapie zbioru, skupu, przetwarzania, dystrybucji oraz przygotowywania posiłków i ich spożywania. Dlatego konsumentom zalecają przede wszystkim kupowanie żywności wiadomego pochodzenia.
- W trakcie uprawy, zbioru, magazynowania i transportu owoce i warzywa narażone są na pojawiające się zagrożenia, którym trzeba zapobiegać – przekazuje Piotr Cymek z łomżyńskiego sanepidu. - Szczególnie niebezpieczne są zagrożenia mikrobiologiczne (patogenne bakterie i wirusy), gdyż owoce i warzywa często spożywane są na surowo, bez obróbki cieplnej odpowiedniej do wyeliminowania zagrożenia. Spożycie produktów zakażonych chorobotwórczymi mikroorganizmami może prowadzić do zatruć pokarmowych, a także poważnych komplikacji zdrowotnych. Główne źródła tych mikroorganizmów w owocach i warzywach to stosowane w trakcie uprawy: zanieczyszczona woda, gleba, nawozy, ścieki, a także ludzie, którzy pracując w styczności z owocami i warzywami, jednocześnie są nosicielami patogenów.
Aby uniknąć takich zachorowań konieczne jest zachowanie podstawowych zasad higieny na etapie zbioru, skupu, przetwarzania, dystrybucji oraz przygotowywania posiłków i spożywania surowych owoców i warzyw.Te podstawowe zalecenia zostały zawarte w ulotkach kolportowanych przez sanepid.