sobota, 30 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
"Tani" internet w Łomży?

Wczoraj oglądałam dyskusję w TVP, o konkurencji na rynku telekomunikacji. Podano przykład internetu, gdzie przeciętna cena spadła do 28 zł za 1 MB/s. Pomyślałam, a My w Łomży, tu ceny są nadal wysokie. Za 28 zł/m-c, nie ma mowy nawet o 512kb/s, jak sprawdziłam u naszych lokalnych dostawców.
Neostrada ma cenę sporo wyższą, jak policzy się średnią dla całego okresu umowy. W Multimedia, choć zerowy ruch, siedzą dwie babki, rozumu na oczach"niet", ubrane w "kaftany" służbowe, ale oprócz opowiadania wyuczonych na pamięć zdań, że to oni najtańsi, by złapać "zielonego" klienta , ceny są zależne od tego, jaki pakiet kablówki wykupisz, ale wcale nietanio, np. 45zł za 1MB/s. W IST biorą 25zł za 256kb/s, a nie 1MB, bo tyle praktycznie jest u nich w pakiecie Max za 59zł, choć tu obiecują porywy predkości do 8MB/s.
Umowy na rok, dwa, trzy lata, im krócej tym drożej. Mało, kto patrzy na dostępna predkość od klienta, a tu wartości są żółwie, na ogół połowa tego, co do nas. I to taka na razie jest "łomżeńska rzeczywistość internetowa".

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: "Tani" internet w Łomży?

Szanowny Panie Anonim:

1) średnia cena w kraju nijak się ma do ceny w Łomży - nie ten rynek, nie ta konkurencyjność, brak ISP drugiego poziomu - a ściślej ich infrastruktury

2) przepustowość "od" użytkownika czyli UPLOAD, to dla 90 % przeciętnych użytkowników sprawa drugorzędna. dlategoteż tak niewielkie sa te pasma.
dodatkowo nawet jak mamy dobre łącze z mega uploadem to postawienia serwera www, ftp czy jakiegokolwiek innego z inną usługą jest z reguły trudne bo:
a) popularne porty np 20 i 21 na FTP są poblokowane przez adminów
b) jak nie są to większość adminów jest w stanie wychwycić większy ruch w sieci - jak nie na konkretnym ipku to na proxy, jak nie na ilości danych to po liczbie połączeń

od kilku lat jesteśmy świadkami i tak ogromnej rewolucji w dziedzinie zestawiania łącz i dostawców

jednakże daleko nam do Europy Zachodniej - bawiąc się kilka lat temu w direct connect hostowałem huby na prywatnych komputerach u Szwedów i Norwegów

dlaczego? ponieważ tam już w roku 2000 mieli symetryczne łącza 10/10 mbit z publicznym ip w cenie - 40 EUR / miesiąc - czyli 160 zł

w Polsce z takim łączem można by było śmiało zakładać działalność gospodarczą i zakładać małą sieć osiedlową

dlategoteż pamiętając wdzwaniane godziny na modemie TP i magiczne zwiększanie się ilości ludzi na IRC po 22 giej nie narzekam na obecną ofertę.

nawet w Łomży:) pierwsze łącze z Vectry jakie miałem w Łomży to było 64/64 kbit i do tego za NAT. tragedia - Szwedzi się ze mnie dupami śmieli

28 zl za miesiac to bujda daja ci jedynie na kilka miesiecy potem placisz ok 50 i umowe masz na 3 lata......

____
^_^

Chłit marketingowy !!!

...::: Dobry chłopak był.... i mało pił.... :::...

zawsze będziemy do tyłu i nigdy się to nie zmieni.
Będziemy się cieszyć jak u nas w domku standardem będzie 10Mb, ale i wtedy wszędzie gdzie indziej będą mieli 100Mb.
A koło się toczy

Oj ludziki, luzu trochę, Van_Loosen dobrze ujął, trzeba czasu nieco. Też miałem modem, potem różne inne takie sieci, teraz w IST. Ogólnie nie narzekam. A czy mi się plik ściąga minutę czy 10 sekund ? Cóż za różnica ?!. Upload też podobnie. Co z tego że 100 fotek wyślę w 10 sekund a nie w 5 minut, skoro człowiek docelowy ogląda je przez pół godziny...

________
Malachit

Na pocieszenie informacja o planowanej inwestycji 300 mln euro przez Ministerstwo Rozwoju Regionalnego w rozwoj infrastruktury internetowej w Polsce wschodniej:

http://di.com.pl/news/17020,Polska_Wschodnia_dostanie_szybki_internet.html

Ponad to ceny spadaja z powodu bitstream acces do sieci TPSA jaki zyskału firmy trzecie, po zarządzeniu UKE.

I tak obecnie bardzo ciekawie przedstawia się oferta Netii (niestety promocja tylko do 31.07.2007) http://www.netia.pl/promocje,dla_domu,21.html#wybierz_dla_siebie

Dla osób które podpiszą umowe do tego czasu, na 3 lata, łącze 1mbps/256kbps kosztuje z wszystkimi opłatami, po przeliczeniu (bez przeliczania jest to 1 rok za darmo kolejne 2 za 49 mies + koszt modemu i podlaczenia paredziesiat zl) tylko 35zł miesięcznie. Jeśli ktoś się nie wybiera poza dom w najbliższych 3 latach jest to bardzo dobra propozycja, bo myśle, że szybkość 1mb pozwoli wygodnie przeglądać internet nawet za 3 lata.

jest to wlasnie bitstream, wiec do zawarcia umowy wystarczy miec stacjonarny tel w TPSA i jakość też nie powinna odbiegać neostradzie, bo chyba nawet na tych samych serwerach jest to net co neo.

dodam, ze jest to tak powracajacy topic, ze admini 4lomza powinni zalozyc dzial, gdzie mozna byloby w formie wygodnej tabelki porownac WSZYSTKICH kupcow netu w Lomzy (szczegolowe informacje typu rodzaj lacza, dynamiczne, statyczne ip, mozliwosc podlaczenia drugiego komputera, blokady, mapka z zasięgiem) + link do forum gdzie ludzie mogliby komentowac. Dobrze by bylo gdyby omawiani mieli mozliwosc aktualizacji informacji, aby dane byly zawsze aktualne. Kto ma kontakt niech podrzuci ten pomysl adminom.

Popieram pomysł Darcka, ale wydaje mi się że będzie to trudne do zrealizowania.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org