Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
"Tani" internet w Łomży? |
Wczoraj oglądałam dyskusję w TVP, o konkurencji na rynku telekomunikacji. Podano przykład internetu, gdzie przeciętna cena spadła do 28 zł za 1 MB/s. Pomyślałam, a My w Łomży, tu ceny są nadal wysokie. Za 28 zł/m-c, nie ma mowy nawet o 512kb/s, jak sprawdziłam u naszych lokalnych dostawców. Neostrada ma cenę sporo wyższą, jak policzy się średnią dla całego okresu umowy. W Multimedia, choć zerowy ruch, siedzą dwie babki, rozumu na oczach"niet", ubrane w "kaftany" służbowe, ale oprócz opowiadania wyuczonych na pamięć zdań, że to oni najtańsi, by złapać "zielonego" klienta , ceny są zależne od tego, jaki pakiet kablówki wykupisz, ale wcale nietanio, np. 45zł za 1MB/s. W IST biorą 25zł za 256kb/s, a nie 1MB, bo tyle praktycznie jest u nich w pakiecie Max za 59zł, choć tu obiecują porywy predkości do 8MB/s. Umowy na rok, dwa, trzy lata, im krócej tym drożej. Mało, kto patrzy na dostępna predkość od klienta, a tu wartości są żółwie, na ogół połowa tego, co do nas. I to taka na razie jest "łomżeńska rzeczywistość internetowa".
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: "Tani" internet w Łomży? |
Szanowny Panie Anonim: 1) średnia cena w kraju nijak się ma do ceny w Łomży - nie ten rynek, nie ta konkurencyjność, brak ISP drugiego poziomu - a ściślej ich infrastruktury 2) przepustowość "od" użytkownika czyli UPLOAD, to dla 90 % przeciętnych użytkowników sprawa drugorzędna. dlategoteż tak niewielkie sa te pasma. dodatkowo nawet jak mamy dobre łącze z mega uploadem to postawienia serwera www, ftp czy jakiegokolwiek innego z inną usługą jest z reguły trudne bo: a) popularne porty np 20 i 21 na FTP są poblokowane przez adminów b) jak nie są to większość adminów jest w stanie wychwycić większy ruch w sieci - jak nie na konkretnym ipku to na proxy, jak nie na ilości danych to po liczbie połączeń od kilku lat jesteśmy świadkami i tak ogromnej rewolucji w dziedzinie zestawiania łącz i dostawców jednakże daleko nam do Europy Zachodniej - bawiąc się kilka lat temu w direct connect hostowałem huby na prywatnych komputerach u Szwedów i Norwegów dlaczego? ponieważ tam już w roku 2000 mieli symetryczne łącza 10/10 mbit z publicznym ip w cenie - 40 EUR / miesiąc - czyli 160 zł w Polsce z takim łączem można by było śmiało zakładać działalność gospodarczą i zakładać małą sieć osiedlową dlategoteż pamiętając wdzwaniane godziny na modemie TP i magiczne zwiększanie się ilości ludzi na IRC po 22 giej nie narzekam na obecną ofertę. nawet w Łomży:) pierwsze łącze z Vectry jakie miałem w Łomży to było 64/64 kbit i do tego za NAT. tragedia - Szwedzi się ze mnie dupami śmieli
|
|
28 zl za miesiac to bujda daja ci jedynie na kilka miesiecy potem placisz ok 50 i umowe masz na 3 lata...... ____ ^_^
|
|
Chłit marketingowy !!! ...::: Dobry chłopak był.... i mało pił.... :::...
|
|
zawsze będziemy do tyłu i nigdy się to nie zmieni. Będziemy się cieszyć jak u nas w domku standardem będzie 10Mb, ale i wtedy wszędzie gdzie indziej będą mieli 100Mb. A koło się toczy
|
|
Oj ludziki, luzu trochę, Van_Loosen dobrze ujął, trzeba czasu nieco. Też miałem modem, potem różne inne takie sieci, teraz w IST. Ogólnie nie narzekam. A czy mi się plik ściąga minutę czy 10 sekund ? Cóż za różnica ?!. Upload też podobnie. Co z tego że 100 fotek wyślę w 10 sekund a nie w 5 minut, skoro człowiek docelowy ogląda je przez pół godziny... ________ Malachit
|
|
Na pocieszenie informacja o planowanej inwestycji 300 mln euro przez Ministerstwo Rozwoju Regionalnego w rozwoj infrastruktury internetowej w Polsce wschodniej: http://di.com.pl/news/17020,Polska_Wschodnia_dostanie_szybki_internet.html Ponad to ceny spadaja z powodu bitstream acces do sieci TPSA jaki zyskału firmy trzecie, po zarządzeniu UKE. I tak obecnie bardzo ciekawie przedstawia się oferta Netii (niestety promocja tylko do 31.07.2007) http://www.netia.pl/promocje,dla_domu,21.html#wybierz_dla_siebie Dla osób które podpiszą umowe do tego czasu, na 3 lata, łącze 1mbps/256kbps kosztuje z wszystkimi opłatami, po przeliczeniu (bez przeliczania jest to 1 rok za darmo kolejne 2 za 49 mies + koszt modemu i podlaczenia paredziesiat zl) tylko 35zł miesięcznie. Jeśli ktoś się nie wybiera poza dom w najbliższych 3 latach jest to bardzo dobra propozycja, bo myśle, że szybkość 1mb pozwoli wygodnie przeglądać internet nawet za 3 lata. jest to wlasnie bitstream, wiec do zawarcia umowy wystarczy miec stacjonarny tel w TPSA i jakość też nie powinna odbiegać neostradzie, bo chyba nawet na tych samych serwerach jest to net co neo.
|
|
dodam, ze jest to tak powracajacy topic, ze admini 4lomza powinni zalozyc dzial, gdzie mozna byloby w formie wygodnej tabelki porownac WSZYSTKICH kupcow netu w Lomzy (szczegolowe informacje typu rodzaj lacza, dynamiczne, statyczne ip, mozliwosc podlaczenia drugiego komputera, blokady, mapka z zasięgiem) + link do forum gdzie ludzie mogliby komentowac. Dobrze by bylo gdyby omawiani mieli mozliwosc aktualizacji informacji, aby dane byly zawsze aktualne. Kto ma kontakt niech podrzuci ten pomysl adminom.
|
|
Popieram pomysł Darcka, ale wydaje mi się że będzie to trudne do zrealizowania.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |